Säkraste familjebilarna från Sverige och Tyskland

När Folksam listar de säkraste familjebilarna utifrån sin senaste ranking av bilars krocksäkerhet, är det åtta modeller som för högsta säkerhetsbetyg för barn som åker i baksätet. Dessa återfinns hos Audi, Mercedes, Volvo och Volkswagen.

Totalt har Folksam granskat 159 familjebilar, som alla har fått betyget Bra val i krocksäkerhetsrapporten ”Hur säker är bilen? 2019”.

Åtta bilmodeller får det högsta betyget. Av dessa har Volvo fyra modeller i topp, Volvo S90/V90 16-, Volvo V40 12–18, Volvo XC60 08–17 och Volvo XC60 17-. Även Audi A6 18-, Audi Q7 16-, Mercedes E-klass 16- och VW Touran 15- får högsta betyg.

− För att få högsta betyg i vår rankning av säkra familjebilar ser vi över vilka säkerhetssystem som finns i baksätet som framför allt skyddar barn som åker framåtvänt. Utöver autobroms som standard handlar det om att bilarna ska ha bältespåminnare, bältessträckare, bälteskraftbegränsare och sidokrockgardin som standard i baksätet samt att integrerad bilbarnstol erbjöds som tillval när bilen var ny, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Barnens säkerhet i baksäten varierar stort mellan olika bilmodeller. Det finns ett flertal olika säkerhetssystem som påverkar deras säkerhet vid en eventuell krock.

− Det enskilt viktigaste skyddet är bilbältet, så även för framåtvända barn i baksätet. Vi vet dessutom att bältespåminnare är mycket effektiva och är särskilt viktigt i baksätet då bältesanvändningen är lägre där. Även sidokrockgardiner som täcker bilens baksäte och minskar risken för skallskador på framåtvända barn, samt bältessträckare och bälteskraftbegränsare, som bland annat ger en minskad risk för nackskador, är viktiga system för att skydda barn i baksätet, säger Anders Ydenius.

Att erbjuda säkerhetssystem som standard i baksätet är mer sällsynt i äldre bilar, visar Folksams granskning. Tydligast blir det när det kommer till vilka bältessystem som erbjuds som standard. Både bältesförstärkare och kraftbegränsning av bältet vid en kollision erbjuds i nära åtta av tio nyare modeller, att jämföra med cirka fyra av tio bilar av tidigare generation.

− Vi ser att införandet av säkerhetssystemen i baksätet ökar i nyare bilgenerationer, vilket är glädjande. Det är viktigt för köpare av begagnade bilar att hitta de modeller som har säkerhetssystem, vilket kan vara svårt, säger Anders Ydenius.

Dock är det fortfarande ovanligt med integrerade bilbarnstolar. Än så länge är det bara Audi, Mercedes Volvo och Volkswagen som erbjuder dessa som tillval i vissa av sina modeller bland de granskade bilmärkena.

− Vi skulle gärna se att fler biltillverkare erbjuder integrerade bilbarnstolar bak i bilarna. De flesta barn som åker framåtvänt har en egen bilbarnstol, men en integrerad stol innebär att bilbarnstolen alltid är med, säger Anders Ydenius.

Läs mer här: www.folksam.se/familjebilar

För ytterligare information:

Anders Ydenius, forskare Folksam, telefon 070-831 6286
Folksams pressjour, 08-772 66 60

Följ oss på