Volvo, Mercedes, Skoda och Toyota toppar Folksams lista över säkraste familjebilarna

Efter driftkostnad och pris har säkerheten störst betydelse vid valet av bil. Det gäller inte minst köpare av familjebilar1 som har barnen att värna om i trafiken. Men barn äldre än fyra år som sitter framåtvända i baksätet är fortfarande en grupp som har sämre säkerhet i bilen. Därför har Folksam rankat de säkraste familjebilarna i olika prisklasser och storlekar där totalt 20 bilar klassas som Bra val.

Utifrån undersökningen ”Hur säker är bilen?”2 har Folksam gjort en särskild granskning av familjebilar. Förutom bra säkerhetsegenskaper för vuxna i framsätet ingår granskning av säkerhetsutrustning i baksätet. Bristerna i baksätet har störst betydelse för barn över fyra år som åker framåtvända. Mindre barn som åker bakåtvända har ett utökat skydd från barnstolen och är inte lika beroende av de extra skyddssystemen bak.

– Eftersom vi dagligen får frågor om barnsäkerhet från våra kunder så är det något som engagerar oss starkt. Förutom val av barnstol och hur den ska placeras i bilen, så får vi ofta frågan om vilken bil som är säkrast för familjen. Därför har vi tagit fram den här rankningen av familjebilar, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam.

Av de 623 bilmodeller som granskats har 90 familjebilar klarat Folksams grundkrav. Det innebär bästa krocksäkerhet, whiplashskydd och att bilen är standardutrustad med antisladdsystem. Har bilen dessutom autobroms som standard eller tillval får den Folksams märkning Bra val.

Men för en barnfamilj är det särskilt viktigt med säkerheten i baksätet. Folksams tilläggskrav för familjebilar har därför varit viss säkerhetsutrustning i baksätet: bältessträckare, bälteskraftsbegränsare och sidokrockgardiner. Bilen ska dessutom vara utrustad med bältespåminnare i baksätet för att klara den högsta säkerhetsnivån.

Tolv vinnare och totalt 20 Bra val

– Totalt har tolv bilmodeller klarat våra tuffaste familjebilskrav. Eftersom autobroms är ett av kraven så är bilarna i toppen relativt nya. Men flera bilmodeller från Volvo går att hitta, den tidigaste, XC60 redan från 2008. Skoda Superb, Toyota Avensis och ett antal Mercedesmodeller klarar det tuffaste familjebilskravet, säger Anders Ydenius.

Ytterligare åtta bilmodeller har klarat nästa säkerhetsnivå, där autobroms måste finnas tillgänglig i någon version. Lexus, Mercedes, Volvo, Ford och Renault har bilmodeller i denna grupp.

De flesta bilar erbjuder fortfarande fler säkerhetsfunktioner fram än bak och Folksam vill driva på säkerheten i baksätet både när det gäller införseln av systemen och en anpassning av deras funktion till barn. Men trots bristerna i baksätet går säkerhetsutvecklingen på bilsidan hela tiden framåt.

– Därför är det glädjande att autobroms börjar dyka upp på begagnatmarknaden. Det är ett system som minskar krockkrafterna eller undviker olyckan helt, vilket är positivt för alla i bilen, säger Anders Ydenius.

Folksams säkerhetsnivåer för familjebilar

Krav

Bra val

Autobroms
Standard

Autobroms
Tillval
Kraft-
begränsare
Bältes-
sträckare
Bältes-
påminnare

Krock-gardin

Utmärkt

X X X X X X

Mycket bra

X X X X X X
Bra

X

X

X

X

Bra*

X

X

X

X

Bra**

X X

X

Godkänd

X

X

Bilar som klarar kravnivå Utmärkt:

Mercedes GLA 14-
Mercedes A-Klass 15-
Mercedes B-Klass 15-
Mercedes C-Klass 14-
Mercedes E-Klass 15-16
Skoda Superb 15-
Toyota Avensis 15-
Volvo V40 12-
Volvo S60/V60 10-
Volvo XC60 08-
Volvo S80 11-
Volvo V70 11-

Bilar som klarar kravnivå Mycket bra:

Ford S-Max 09-15
Lexus Ct 200h 09-
Lexus NX 15-
Mercedes C-Klass 11-13
Mercedes E-Klass 09-14
Renault Espace 15-
Volvo S80 09-10
Volvo V70 09-10

Bilar som klarar kravnivå Bra, Bra*, Bra** och Godkänd:

Totalt 70 bilar.

Hela listan finns här: Familjebilar.

1 Enkätundersökning med 1 000 privatpersoner genomförd av Miljöförvaltningen och WSP Analys & Strategi på uppdrag av Stockholm Stad 2013. (>65% ansåg att trafiksäkerhet var en ”mycket viktig” faktor vid nybilsköpet).
2 Folksams undersökning ”Hur säker är bilen?” September 2015, folksam.se/hursakerarbilen

För ytterligare information:
Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam, telefon 0708-31 62 86
Lotta Örtnäs, pressekreterare Folksam, telefon 0708-31 67 66

Pressmeddelande som pdf.

Följ oss på