Volvo V70/XC70 och Kia Sportage bäst på utrymme och säkerhet för barnen

Volvo V70/XC70 och Kia Sportage toppar listan när Folksam granskat de 30 mest sålda personbilarnas utrymme och säkerhet för barn. Störst är inte alltid bäst – strax bakom vinnarbilarna finns såväl småbilar som mellanstora suvar med både bra barnsäkerhet och gott om utrymme för bilbarnstol. 

Som förälder kan det vara svårt att veta vilken bil som skapar bäst förutsättningar för att barnen ska färdas säkert. Vilka säkerhetssystem är viktigast och vilka bilar ger bäst utrymme för en bakåtvänd bilbarnstol? För att ta reda på svaret har Folksam granskat de 30 mest sålda nybilsmodellerna i Sverige 2015, och kombinerat krav på säkerhetsutrustning i baksätet med hur mycket utrymme som finns kvar efter montering av en stor bakåtvänd bilbarnstol.

– Vi lägger ner ett stort engagemang på att hjälpa våra kunder med råd om hur barnen åker säkrast i bilen. Anledningen till att vi undersökt utrymmet i bilen är att barn åker säkrast i bakåtvända bilbarnstolar upp till minst fyra års ålder. Om man vänder ett barn framåt redan vid två-tre års ålder, så ökar risken för en allvarlig skada i en frontalkollision med upp till fem gånger. Finns det gott om utrymme i kupén är chansen större att föräldrarna inte vänder på barnet för tidigt, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam.

– Vi har även granskat vilka av de 30 bilmodellerna som har säkerhetsutrustning i baksätet, eftersom baksätet ofta är nedprioriterat. De säkerhetssystemen är särskilt viktiga för äldre barn som inte längre sitter i bakåtvänt, säger Anders Ydenius.

Tre bilmodeller i topp
Volvo V70, Volvo XC70 och Kia Sportage kommer bäst ut i Folksams granskning. De får högsta betyg, 5, avseende utrymme och klarar även säkerhetskraven. Andra bilmodeller med stort utrymme är Skoda Octavia och VW Passat, men där finns inte alla säkerhetssystem på plats.

Granskningen visar att det inte är självklart att de största bilarna har störst utrymme. 14 bilmodeller fick utrymmesbetyget 4 och omfattar allt från småbilar till mellanstora suvar av vilka Audi A4, Volvo XC60, Mercedes C-klass, VW Tiguan, Toyota Avensis, och Volvo V40 dessutom uppfyller säkerhetskraven.

Förklaring till tabellen
Utrymme: Överskottsutrymme till instrumentbräda för 181cm person med bakåtvänd bilbarnstol (för barn nio månader – fem år) i baksätet.*
Säkerhet: De bilar som fått en grön bock klarar säkerhetskraven i Folksams rankning ”Säkra och bränslesnåla nybilar 2016”** samt har bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin bak som standard i baksätet.

Läs mer på www.folksam.se/barnibaksatet

* På uppdrag av Folksam har MHF testlabb gjort mätningar av vilken plats som återstår framför en bakåtvänd barnstol (för barn nio månader – fem år). Som vuxen referens har en 181 cm lång person placerat sig på passagerarsätet fram. Testpersonen har placerat sig så att knäna precis når instrumentbrädan varefter passagerarstolens position uppmätts. Därefter har en barnstol monterats bakom främre passagerarstolen och passagerarstolens position uppmätts på nytt. Bilar med betyg 5 har ett överskott av benutrymme på minst 5 cm. Betyg 4 innebär ett överskott av benutrymme på mellan 0-4 cm.
** Säkra och bränslesnåla bilar 2016, se hela rankningen på http://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/i-trafiken/sakra-och-branslesnala-bilar

För ytterligare information:
Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam, telefon 08-772 62 86, 0708-31 62 86
Lotta Örtnäs, pressekreterare Folksam, telefon 0708-31 67 66
Folksams pressjour, 08-772 66 60

 

Följ oss på