Mahmood – målmedveten och uppskattad medarbetare

Känd från tv, ambassadör för staden och en uppskattad kollega på Folksams kontor i Kramfors. Mahmood Alhameed är ett levande exempel på att man kan komma långt med positivt tänkande, tro på sig själv och en stark vilja.
Livets vägar är ibland svåra att överblicka och vi tvingas ibland fatta beslut som kommer att bli avgörande. Blickar vi tio år tillbaka i tiden så trodde nog inte den då 18-årige civilingenjörsstudenten Mahmood Alhameed i syriska Homs att han skulle arbeta på ett försäkringsbolag i ett land han aldrig hade varit i.
Det blodiga kriget i Syrien är en av vår tid största konflikter och en humanitär katastrof. En av krigets alla öden är Mahmood vars syster och far sköts ihjäl av den syriska säkerhetstjänsten.
– Jag levde i tron att min pappa skulle vara kvar i mitt liv för alltid. När de dödades ställdes mitt liv på ända och jag själv ställdes inför två val. Antingen stannar jag kvar och flyr från känslorna eller så väljer jag att ta hand om min familj. Jag och min mamma flydde till Kairo där min syster bodde, berättar Mahmood.
Av flera skäl insåg Mahmood att framtiden inte fanns i Egyptens huvudstad och att återvända till Syrien, som sjunkit allt djupare ner i avgrunden var inte heller ett alternativ. Framtiden fanns i Europa och liksom tiotusentals andra människor i hopp om en bättre framtid så lade Mahmood sitt liv i händerna på flyktingsmugglare och efter en 12 dygn lång resa i en undermålig båt var han i Europa.
– Resan gick från Egypten, via Grekland, till Libyen och senare till Italien. Det fanns knappt mat det vatten som fanns hade tagit smak av diesel från motorerna. Det var hemskt, men jag försökte vara positiv, säger Mahmood.

Satte upp tre mål

Vi skriver nu maj 2014 och strax efter att han kom till Italien tog sig Mahmood vidare till Sverige och sedan till Kramfors, där han placerades av Migrationsverket.
Väl på plats i det nya landet satte Mahmood upp tre mål. Skaffa jobb, bli svensk medborgare men framförallt lära sig språket.

När man möter Mahmood märker man snabbt att han är en person som, oavsett vad det gäller, sätter upp mål och strävar efter att nå dem. Efter sex år i Sverige är de målen han satte upp då uppnådda. Medborgarskapet och jobbet är i hamn och språket oklanderligt.

”Folksam är en skola”

Resan till Folksam gick via jobb som personlig assistent och boendestödjare och genom en före detta kollegas partner fick han upp ögonen för Folksam och tog mod till sig och kontaktade kontoret i Kramfors.

Mahmood påtalar vikten av positivitet och tro på sig själv som en nyckel till framgång och att Folksam och skolan är hans viktigaste platser i Kramfors. Jobbet har blivit en nyckel för att komma in i samhället, lära sig språket och bygga ett socialt nätverk.
– Jag minns mitt första samtal på Folksam. Det var en kund som köpt en valp och ville teckna en djurförsäkring. Jag visste inte vad en valp var för något, men jag hjälpte kunden och fick samtidigt lära mig ett nytt ord, säger Mahmood med ett skratt.
Han trivs som jobbet som certifierad rådgivare och beskriver Folksam som något av ett andra hem och det märks också i resultatet. 2019 blev belönades han med en hotellnatt i Sandviken tillsammans med kollegor runt om landet.
– Man kan se sitt arbete lite på samma sätt som mat. Vissa äter för att bli mätta, andra för att njuta. Jag tillhör dem som njuter, säger han.

Jobba med människor

Den sociala biten är viktig och det finns ett intresse för människor. Sedan Mahmood kom till Sverige har han jobbat med och för människor på olika sätt och kanske är det därför han drömmer om att plugga till personalvetare. För att det målet ska bli möjligt krävs en gymnasiekompetens, vilket är inom räckhåll.
– Det är bara engelskan som saknas. Jag har bestämt mig att fortsätta arbeta nära människor, gärna i en större stad som Stockholm, säger Mahmood som i framtiden gärna ser sig själv som medarbetare på människor och miljöer.
Det har gått fort för Mahmood och mycket har hänt under de sex åren han kom till Sverige, däribland en medverkan i matlagningsprogrammet Halv åtta hos mig på TV4. Mahmood bjöd på en internationell meny med en touch av mellanöstern och på tallriken serverades bland annat persiljesalladen tabbouli, men trots att han inte vann använder han gärna deltalagandet i programmet som en isbrytare i samtalen med kunderna.
– Jag säger till kunderna att de kan fråga mig om pension och matlagning, avslutar Mahmood med ett skratt.

Följ oss på