Autobroms krångligt att välja för bilköparna

Automatisk nödbroms är ett av bilens viktigaste skyddssystem. Men trots att systemet är minst lika effektivt som antisladd och krockkuddar, är det väldigt få biltillverkare som erbjuder det som standardutrustning. Dessutom finns flera olika typer av autobroms och det är svårt för konsumenten att ta reda på hur de olika systemen fungerar.

En ny studie* från Folksam visar att autobroms som ingriper vid påkörning bakifrån har mycket stor betydelse för bilsäkerhet i stadsmiljö. På vägar med hastighetsgräns upp till 50 km/timme minskar bilisternas personskador i den påkörda bilen vid påkörning bakifrån med hela 64 procent. I cirka 40 procent av fallen inträffade kollisionen ändå, men utan några personskador. Dessutom beräknas cirka 25 procent av olyckorna ha undvikits helt.
– Tidigare studier har framför allt visat den olycksundvikande effekten av autobroms. Nu vet vi att den skadereducerande effekten är ännu högre på grund av det minskade krockvåldet i de krockar som ändå sker, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.
Redan 2008 analyserade Folksam potentialen av autobroms, och därför införde Folksam en rabatt på försäkringspremien på de bilmodeller som har autobroms som standard. Den gäller även idag.
Trots den bevisade effektiviteten hos autombromssystem går införandet för långsamt. Tre fjärdedelar av de bilmodeller som nu marknadsförs i Sverige går inte att köpa med autobroms. För de bilmodeller som kan köpas med autobroms, väljer merparten av tillverkarna att ha det som tillval – bara fem procent av bilmodellerna har autobroms som standard i alla modellvarianter. Samtidigt är informationen till konsumenterna ofta bristfällig.
– Vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder. Därför är vi måna om att informera om hur effektivt autobroms är. Om det vore lättare för bilköparna att välja autobroms så skulle det öka trafiksäkerheten radikalt, säger Anders Kullgren.
För konsumenten är det mycket svårt att ta reda på vilka modeller som har autobroms och hur de fungerar. Det finns en rad olika typer av system som har olika bromsverkan och funktion beroende på bilmärke. De flesta system som i dagsläget är standardutrustning är lågfartssystem. De finns i Mazda CX-5, Mazda 6, Skoda Citigo, VW Up! samt i Volvos samtliga modeller utom XC90. Högfartssystem finns som standardutrustning endast i Lexus GS Executive och VW CC.
Glädjande är att flera mindre bilar kan tillvalsutrustas med autobroms: Fiat Panda, Ford Fiesta och Seat Mii. Även i den så kallade Golfklassen finns flera modeller med autobroms som tillval: Audi A3, Ford Focus, Honda Civic och VW Golf VII.
* I studien analyserades cirka 2000 verkliga olyckor där samma bilmodeller, med och utan autobroms, har jämförts i olika hastighetsgränser. Studien baseras på polisrapporterade olyckor 2009-2012 med följande bilmodeller: Volvo V/S60, Volvo XC60, Volvo XC70, Volvo V70, Volvo S80, Volvo V40, VW CC, VW Up! Den statistiska metoden baseras på oddskvoter och har tidigare använts för att beräkna effekten av fordonsäkerhetssystem såsom antisladd på personbilar och ABS på motorcyklar.
Bilaga: Lista över bilar med autobroms som standard eller tillval.

För ytterligare information:
Anders Kullgren, trafikforskningschef Folksam, telefon 0708-31 68 35
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01

Följ oss på