Säkra och hållbara bilar 2013: Trots tuffare miljökrav – fler nya bilar godkänns

I dag presenterar Folksam sin nya lista över vilka av 2013 års bilmodeller som bedöms vara både säkra och hållbara. Trots att miljökraven skärpts med nära 10 procent jämfört med förra året, ökar andelen säkra och miljömässigt hållbara bilar jämfört med 2012.

-Vi engagerar oss i det som våra kunder bryr sig om. Därför publicerar vi en lista på bilar som klarar högt ställda säkerhets- och miljökrav och som därmed bidrar till att spara liv och värna miljön, säger Anders Ydenius, trafikforskare Folksam.

De bilar som köps i dag kommer att rulla på våra vägar i många år och får stor inverkan på både säkerhet och miljö för lång tid framöver. Det är sextonde året i rad som Folksam granskar biltillverkarnas nya bilmodeller. Jämfört med 2012 års granskning har Folksam skärpt miljökraven. Folksams förbrukningskrav är baserade på bilens vikt och för att få godkänt ska bilarna släppa ut tio procent mindre koldioxid än EU:s angivna utsläppsmål för 2015.

Årets lista visar att utbudet av bränslesnåla bilar fortsätter att öka. Trots att Folksam skärpt förbrukningskraven kraftigt jämfört med föregående år klarar 11 procent av bilarna Folksams förbruknings- och säkerhetskrav.

Om vi i stället applicerar förbrukningskraven enligt den nya svenska miljöbilsdefinitionen får endast 1,3 procent av hela bilflottan godkänt.

– Det är olyckligt att miljöbilsdefinitionen slår så hårt mot de allra minsta bilarna. Bilar som faktiskt har de lägsta utsläppen borde kunna miljöbilsklassas oavsett tjänstevikt. Därför har vi valt att godkänna alla bilar som släpper ut mindre än 105 g/km, säger Anders Ydenius.

Även om 2013 års miljöbilar i större utsträckning klarar Folksams säkerhetskrav än övriga bilmodeller, så är det 55 procent av miljöbilarna som inte klarar säkerhetskraven.

Tillämpar vi 2013 års krav på de bilmodeller som fanns tillgängliga förra året och jämför med årets modeller, klarar 32 procent fler modeller kraven, varav 18 procent fler bilar klarar säkerhetskraven och 6 procent fler förbrukningskraven. Så förbättringen har varit störst på säkerhetssidan.

Det är också glädjande att i årets lista hitta fyra bilmodeller av de allra minsta utrustade med autobroms; Ford Fiesta (tillval), Seat Mii (tillval), Skoda Citigo (standard) och VW Up! (standard). Autobroms är ett av viktigaste säkerhetssystemen när det gäller att minska trafikskadorna.

Därför har Folksams trafikforskare listat bilar som, förutom att de klarar Folksams krav, också är utrustade med autobroms som standard.

+————-+——+——++
|Storleksklass|Modell| ||
+————-+——+——++
|Småbilar |Skoda Citigo |
| |1.0 MPI, 1.0 |
| |MPI Green |
| |Tech, 1.0 MPI|
| |CNG Green |
| |TechVW Up! |
| |1.0 move up!,|
| |1.0 high up! |
| |Eco Up! |
+————-+——+——++
|Större |Ingen |
|småbilar |bilmodell i |
| |denna |
| |storleksklass|
| |har autobroms|
| |som standard |
+————-+——+——++
|Mellanstora |Mazda CX5 2.2|
|bilar |VW CC 1.8 TSI|
| |160 |
| |MultifuelVW |
| |CC 2.0 TDI |
| |170 BMTVolvo |
| |V40 D2, D3 |
| |och D4Volvo |
| |V40 D2 Cross |
| |country, D3 |
| |Cross country|
| |och D4 Cross |
| |country |
+————-+——+——++
|Stora bilar |Volvo S60 D2,|
| |D3, D4, D5 |
| |och T4FVolvo |
| |V60 D2, D3, |
| |D4, D5 och |
| |T4FVolvo V70 |
| |D2, D3, D4, |
| |D5 och |
| |T4FVolvo S80 |
| |D2, D3, D4, |
| |D5 och T4F |
+————-+——+——++
|Små |Ingen |
|minibussar |bilmodell i |
| |denna |
| |storleksklass|
| |har autobroms|
| |som standard |
+————-+——+——++
|Stora |Ingen |
|minibussar |bilmodell i |
| |denna |
| |storleksklass|
| |har autobroms|
| |som standard |
+————-+——+——++

För den fullständiga listan över 2013 års säkra och hållbara bilar finns på Folksams hemsida: http://www.folksam.se/testergodarad/bilkoparguider/sakerthallbart

För att ge nybilsköparna en extra morot att göra ett säkert och hållbart val ger Folksam en rabatt på försäkringspremien för de bilar som klarar båda kraven. Därmed bidrar dessa kunder också till att spara liv och värna miljön.

För ytterligare information:

Anders Ydenius, trafikforskare Folksam, telefon 08-772 62 86, 0708-31 62 86

Birgitta Hammarström, presskontakt Folksam, telefon 08-665 0634, 0734-39 33 37

Om Folksam
Folksam är ett kundägt företag. Vi erbjuder försäkringar och pensionssparande. Nästan varannan svensk är försäkrad hos Folksam och vi är en av Sveriges största kapitalförvaltare. Vår vision är att människor ska känna sig trygga i en hållbar värld. Läs mer på www.folksam.se

Följ oss på