Levande ljus främsta brandorsaken i december – men spisen farligast resten av året

Många gissar nog att ljus är den vanligaste orsaken till brand i hemmet, och det stämmer bra under julmånaden december. Men resten av året är spisbränder mer än dubbelt så vanliga som bränder orsakade av stearinljus. Torrkokning och överhettad olja är de vanligaste orsakerna till spisbrand, det visar Folksams granskning* av bränder i lägenheter.

Folksams granskning visar att spisbränder är mer än dubbelt så vanliga som bränder orsakade av ljus. Det gäller hela året förutom december, då vi tänder fler ljus än vanligt i hemmet. Mer än en tredjedel av alla bränder orsakade av levande ljus inträffar i december. (se nedan för tabeller över ljus- och spisbränder per månad).

– Vårt råd är förstås att man ska vara försiktig med levande ljus, men också hålla koll på spisen. Brand i hemmet är en tragedi som kan ödelägga mer än materiella tillgångar. Därför är kundinformation om hur man bäst skyddar sig mot brand en fråga som vi lägger stort engagemang i, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Utslaget på ett år är levande ljus är orsak till tre procent av det totala antalet lägenhetsbränder, medan spisen är orsak i hela nio procent av fallen. Spisen är alltså den i särklass vanligaste kända brandorsaken i hemmet, och oftast beror det på att man glömt stänga av spisen vid matlagning. Det resulterar främst i torrkokning (47 procent av spisbränderna) eller överhettning av olja (16 procent) som sedan leder till brand.

– Spisvakt, brandvarnare, brandfilt och pulversläckare är exempel på utrustning som bör finnas i hemmet för att förhindra spisbrand. Men det mest grundläggande tipset är att aldrig lämna något kokande på spisen när du går ut från köket, säger Erik Arvidsson.

Folksams tips för att skydda hemmet mot brand

1. Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.
2. Använd stearinljus med en veke som slutar innan ljuset brunnit ut.
3. Se till att alla levande ljus är släckta och att spisen är avstängd innan du lämnar hemmet.
4. Ställ inte ut julklappspapper i trapphuset eller på balkongen. Trapphuset är din räddningsväg om det börjar brinna, och papper på balkongen kan ta eld av felriktade nyårsraketer.
5. Förhindra spisbrand genom att installera en spisvakt som automatiskt stänger av spisen innan en brandfarlig situation uppstår.
6. Håll köksfläkten ren för att minska risken för att fettrester i fläktkanalen antänds
7. Se till att det finns brandvarnare, brandfilt och pulversläckare i hemmet.

Läs mer om brandsäkerhet i Folksams interaktiva guide till ett säkrare hem:
http://www.folksam.se/skador/guidentillettsakrarehem

* Folksam har granskat 3 326 bränder i lägenheter under 2012. Folksam försäkrar 49 procent av landets lägenheter.

För ytterligare information:
Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, telefon 0708-31 62 94
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01

Bilaga. Ljus- och spisbränder

Folksam har granskat 3 326 bränder i lägenheter under 2012. Folksam försäkrar 49 procent av landets lägenheter.

Spisen är den vanligaste av kända brandorsaker i hemmet och spisbränder är mer än dubbelt så vanliga som bränder orsakade av stearinljus. Utslaget på ett år är spisen orsak till nio procent av det totala antalet lägenhetsbränder, medan levande ljus är orsak till tre procent.

December är den månad då det sker flest ljusbränder, medan maj är den månad då det sker flest spisbränder.

Antal bränder samt vilka månader de inträffar

Tabell: Antal bränder samt vilka månader de inträffar

 

Följ oss på