Köket brandfarligaste platsen i hemmet

Köket är hemmets hjärta sägs det, men det är även det utrymme där bränder i svenska hem oftast startar. En tredjedel av alla bostadsbränder startar i köket*. Tittar man specifikt på bränder i flerbostadshus så startar mer än hälften av bränderna i köket – och det är spisen som är den största boven i dramat.

I Sverige omkommer varje år 100-130 personer i följderna av bränder och 90 procent av dödsbränderna inträffar i bostaden. Folksam har granskat den senast tillgängliga brandstatistiken från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och tittat närmare på var i hemmet det börjar brinna och varför.

Tabeller - startutrymmen och brandorsak

Spisen är den i särklass vanligaste kända brandorsaken i hemmet och oftast beror det på att man glömt stänga av spisen vid matlagning. Det resulterar främst i torrkokning eller överhettning av olja vilket leder till brand.

– Många tänker främst på levande ljus som den största brandrisken i hemmen, men glömmer spisen, en värmekälla som många använder dagligen. Ett grundläggande tips är att aldrig lämna något kokande på spisen när du går ut från köket, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Det bästa sättet att förhindra att en brand uppstår på spisen är att installera en spisvakt. Den stänger av spisen innan branden uppstår. En spisvakt består dels av en timerenhet, dels av ett övervakningsskydd, antingen en rökdetektor, ett överhettningsskydd eller en rörelseavkännare.

– En så banal sak som en bortglömd spisplatta kan få konsekvenser som ödelägger människors liv. Därför är information till våra kunder och andra bostadsinnehavare om hur man bäst skyddar sig mot brand i hemmet en fråga som vi lägger stort engagemang i, säger Erik Arvidsson.

Folksams tips för att skydda hemmet mot köksbrand

– Lämna inte kastrull eller stekpanna på en varm spisplatta när du går ut från köket.

– Investera i automatisk övervakning av spisen, en så kallad spisvakt som stänger av spisen innan en brandfarlig situation uppstår.

– Håll köksfläkten så ren som möjligt. Tänk på att rengöra den regelbundet för att minska risken för att fettrester i fläktkanalen antänds.

– Skaffa en timer till hushållsapparaterna.

– Damma kyl och frys minst en gång om året.

– Se till att det finns brandvarnare, brandfilt och pulversläckare i hemmet.

Se filmen där Erik Arvidsson ger tips om hur man kan skydda sig mot brand:

Läs mer om brandsäkerhet i Folksams interaktiva guide till ett säkrare hem: http://www.folksam.se/skador/guidentillettsakrarehem

* Samlad brandstatistik för flerbostadshus, villor, radhus och fritidshus enligt siffror från MSB:s statistikdatabas över Räddningstjänstens insatser.

För ytterligare information:
Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, telefon 0708-31 62 94
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01

Följ oss på