Säkra och hållbara bilar i alla storleksklasser trots tuffare miljökrav

Trots att miljökraven skärpts med nära tio procent jämfört med 2013, så finns det säkra och miljömässigt hållbara bilar i alla storlekar. Det står klart när Folksam idag presenterar sin lista över vilka av 2014 års bilmodeller som är både trafiksäkra och hållbara.

– De bilar som köps i dag kommer att rulla på våra vägar i många år. Därför är det glädjande att det går att välja bilar med högt ställda säkerhets- och miljökrav i alla storleksklasser. Eftersom vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder vill vi informera om hur man genom valet av bil kan bidra till att spara liv och värna miljön, säger Anders Ydenius, trafikforskare Folksam.

Hela listan över 2014 års säkra och hållbara bilar består av 161 modeller. Trots att kraven är mycket tuffa för de större bilarna så går det att hitta stora bilar, minibussar och jeepar som uppfyller kraven. Tre av fyra bilar på listan är mellanstora eller mindre bilar.

Det är sjuttonde året i rad som Folksam granskar biltillverkarnas nya bilmodeller. Från listan på 161 bilar som uppfyller säkerhets- och miljökraven har Folksam valt ut den snålaste versionen i varje storleksklass och skapat en bäst-i-klassen-lista. Den består av de godkända modellversioner som har de lägsta utsläppen av CO2.

Tabell: bilmodeller som uppfyller Folksams krav

Hela listan över 2014 års säkra och hållbara bilar finns på Folksams webbplats:
http://www.folksam.se/testergodarad/bilkoparguider/sakerthallbart

Årets lista visar att utbudet av bränslesnåla bilar fortsätter att öka. Trots att Folksam skärpt förbrukningskraven med tio procent två år i rad, klarar fortfarande tio procent av bilarna Folksams förbruknings- och säkerhetskrav.

Andelen godkända bilar som uppfyller de nya miljöbilskraven har ökat från 1,3 procent 2013 till 3,8 procent i år – en stor procentuell ökning men fortfarande mycket litet antal bilar.

– Det är olyckligt att miljöbilsdefinitionen slår så hårt mot de allra minsta bilarna. De bilar som har de lägsta utsläppen borde kunna miljöbilsklassas oavsett tjänstevikt. Därför har vi valt att godkänna alla bilar som har CO2-utsläpp som är mindre än 105 g/km, säger Anders Ydenius.

Autobroms är ett av viktigaste nya säkerhetssystemen när det gäller att minska trafikskadorna. Flera större bilar har det som standard eller tillval. Det är glädjande att det numera finns att tillgå i många mindre bilar; Audi A3 (tillval), Ford B-Max (tillval), Ford Fiesta (tillval), Honda Civic (tillval), Lexus Ct (tillval), Mazda 3 (standard), Peugeot 308 (tillval), Seat Mii (tillval), Skoda Citigo (standard) och VW Golf VII (tillval), VW Up! (standard). Första småbilen med autobroms för fotgängare är BMW 1-serie (tillval).

Fortfarande är det i vissa fall svårt för konsumenten att hitta autobroms som tillval då det inte alltid finns för alla versioner eller utrustningsnivåer.

För att ge nybilsköparna en extra morot att göra ett säkert och hållbart val ger Folksam en rabatt på försäkringspremien för de bilar som klarar båda kraven. Därmed bidrar dessa kunder också till att spara liv och värna miljön.

För ytterligare information:
Anders Ydenius, trafikforskare Folksam, telefon 08-772 62 86, 0708-31 62 86
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01

Följ oss på