Pilgrimsfalken flyger snart över Stockholm igen

I måndags kom pilgrimsfalken äntligen tillbaka till Stockholm, för första gången sedan 50-talet. Pilgrimsfalksungar har placerats i bolådor högst uppe på Folksamskrapans tak på Södermalm och förväntas vara friflygande i slutet av juli.

Pilgrimsfalken drabbades hårt av miljögifter och var nära utrotning i Sverige under 70-talet. Då startade Naturskyddsföreningen Projekt pilgrimsfalk och idag finns nu finns över 350 revirhävdande par i Sverige, mycket tack varje projektet och ideella insatser från ornitologer.

Hittills har det bara återstått ett område i Sverige där pilgrimsfalkarna inte har kommit tillbaka till sina tidigare häckningsplatser – Stockholm. Men i måndags placerades pilgrimsfalksungar i bolådor högst uppe på Folksamhusets tak på Södermalm i Stockholm.

– Pilgrimsfalkens naturliga boplatser är klipphyllor vid branta stup och i städer finns det gott om branta stup i form av höga byggnader. Folksamskrapan är perfekt för pilgrimsfalken, säger Tomas Viktor, Stockholms Ornitologiska förening.

Uppfödningen av falkungarna har skett på avelsanläggningen på Nordens Ark i Bohuslän där de har handmatas i över 15 dagar, fem gånger om dagen innan de transporterats till Stockholm.  Ungarna kläcktes i slutet av maj och kommer att vara friflygande ungefär i mitten av juli. De kommer att flyga ut på små turer på jakt efter mat och ge södermalmsborna en unik chans att se när de störtdyker i över 300 kilometer i timmen. Pilgrimsfalken bjuder på riktiga flyguppvisningar. I skymningen återvänder de till Folksamskrapan och sover – och äter om jaktlyckan har varit dålig.

– Nordens Ark har deltagit i Projekt Pilgrimsfalk i 15 år och fött upp cirka 200 falkungar som släppts ut i naturen. För oss är det särskilt roligt att kunna avsluta ett fantastiskt och lyckat projekt med utplanteringar i Stockholm under de sista åren. Något som vi planerat för under många år, säger Christer Larsson, Nordens Ark.

– Vi engagerar oss i det som kunden bryr sig om genom att inte bara snacka utan faktiskt göra något för miljön. Folksam har dessutom försäkringar märkta med Bra Miljöval och pilgrimsfalken är symbol för Bra miljöval, säger Karin Stenmar, miljöchef Folksam.

Att placera ut pilgrimsfalkar på det här sättet är inte bara en svensk företeelse. I både New York och Chicago häckar pilgrimsfalkar på skyskrapor down town. Det fungerar bra och pilgrimsfalkarna har gott om mat i stadsmiljö.

– Det känns oerhört stort att stockholmarna, om allt går vägen, efter 60 år äntligen får se pilgrimsfalkar spana över Stockholm igen, säger Mårten Wallberg, ordförande i Naturskyddsföreningen i Stockholms län.

Pilgrimsfalkarna kommer att kunna följas via webbkamera på http://www.folksam.se/pilgrimsfalk samt respektive parts webbplatser.

För ytterligare information kontakta
Nordens Ark: Christer Larsson,  0705-847 527, christer@nordensark.se, www.nordensark.se
Stockholms Ornitologiska förening: Tomas Viktor, 073-443 88 35, tomas.viktor@ivl.se, www.stof.nu
Naturskyddsföreningen Stockholms län: Mårten Wallberg, 0733-746 714, marten.wallberg@naturskyddsforeningen.se, www.naturskyddsforeningen.se
Folksam: Karin Stenmar, Miljö & klimatchef, 0708-316 676, karin.stenmar@folksam.se, www.folksam.se

Följ oss på