Var tredje villaägare orolig för inbrott under semestern – så här skyddar du din villa på bästa sätt

En tredjedel av Sveriges villaägare är oroliga för inbrott i sitt hus när de reser bort under semestern – det visar en undersökning* från Folksam. Äldre är mer oroliga än yngre, och villaägare södra Sverige är mer oroliga än norrlänningar. Men det finns sätt att hålla tjuvarna borta. 

Under sommaren är det vanligt att lämna villan för semester på annan ort. Samtidigt är det många som oroar sig för ovälkommet besök när huset står tomt.

Var tredje svensk villaägare är orolig att huset ska drabbas av inbrott. Villaägare över 56 år är mer oroliga för inbrott än yngre, och generellt är kvinnor något mer oroliga än män. Småland och södra Sverige har de villaägare som oroar sig mest för inbrott (cirka 40 procent), medan man oroar sig desto mindre i Norrland (drygt 20 procent).

Folksams undersökning visar också att många villaägare redan agerar för att minska risken för inbrott när man är bortrest. 9 av 10 ber oftast om hjälp med tillsyn av sitt hus under semestern. 87 procent ser till att brevlådan töms regelbundet och 64 procent har timer på lampor i huset så att det ser ut som om man här hemma. Men det finns mer man kan göra.

– Vi engagerar i oss i det som våra kunder bryr sig genom att informera om hur man kan skydda sitt hem. Man ska självklart inte vara överdrivet orolig för inbrott, men eftersom vi vet att fönster och dörrar är de vanligaste inbrottsvägarna**, så vill vi tipsa om att se till att huset har godkända lås på såväl fönster som dörrar samt brytskydd, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Hemlarm är också ett effektivt sätt att skydda sitt hus. 6 av 10 villaägare i Folksams undersökning saknar hemlarm, men bor man i ett hus utan larm är det 22 procents högre risk att råka ut för inbrott.

Folksams tips om hur du inbrottsskyddar din villa:

· Skaffa godkända lås på fönster, dörrar och altandörr, samt gärna brytskydd.
· Ha ett aktiverat hemlarm.
· Skaffa gärna utebelysning med rörelsevakt och installera en timer som tänder och släcker lampor inomhus.
· Montera galler på källarfönstren.
· Be någon tömma brevlådan, klippa gräs och hålla uppsikt över villan.
· Starta grannsamverkan.
· Ha inte redskap framme, de kan användas som inbrottsverktyg.

Läs mer om inbrottsskydd i vår interaktiva guide:
http://www.folksam.se/skador/guidentillettsakrarehem

Folksams film om inbrottsskydd på YouTube:

* Undersökningen genomfördes av TNS-Sifo på uppdrag av Folksam genom intervjuer med 1 169 boende i villa, radhus eller kedjehus den 21-23 maj 2014. De svarande var i åldern 18-79 år och totalresultatet har vägts utifrån kön, ålder och region så att det är representativt för riket.
** Cirka 40 procent av de villainbrott som anmälts till Folksam 2011-2013 har skett via fönster och ungefär lika många via dörr. Totalt är cirka 400 000 villor/radhus/kedjehus försäkrade hos Folksam.

För ytterligare information:
Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, telefon 0708-31 62 94
Lotta Örtnäs, pressekreterare Folksam, telefon 0708-31 67 66

Följ oss på