Tjocka kläder kan försämra barnens säkerhet i bilen

Vintertid betyder ofta tjocka kläder, men om kläderna är på även i bilen så kan det försämra barnens säkerhet. Det visar nya krocktester från Folksam. När bilbältet sitter löst utanpå vinterkläderna så får det inte samma kontakt med kroppen, vilket leder till större krockkrafter och större skaderisk. Men genom att följa några enkla tips så sitter barnen säkrare.

Inslag i TV4 22 februari 2016.

Folksam har genomfört krocktester för att ta reda på hur barn i åldern 4-12 år påverkas i en framåtvänd bilbarnstol om de har tjocka vinterkläder på sig. Resultatet visar att barn utsätts för större krockkrafter om bilbältet sitter utanpå tjocka vinterkläder än om det sitter nära kroppen.

– Även om det är få barn som skadas eller omkommer på svenska vägar, så är varje åtgärd som kan skydda barnen viktig att informera om. Barns säkerhet i bilen engagerar även många av våra kunder, det märker vi på alla frågor vi får och därför har vi gjort de här testerna, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Krocktestet gjordes i en hastighet av 50 kilometer per timme med en docka motsvarande en sexåring. Folksam gjorde ett referenstest och två tester med olika kombinationer av löst bilbälte och tjocka vinterkläder: det ena med en tjock jacka där bröstbältet drogs utanför jackan och midjebältet innanför jackan, i det andra testet drogs midjebältet utanför jackan medan diagonalbältet drogs åt. Mängden utdraget bälte valdes utifrån verkliga studier, gjorda med barn som fick sätta på sig bältet själva i framåtvända stolar.

Resultatet visar att ett lösare bälte över bröstkorgen ger upphov till högre mätvärden i nacke, bröstkorg och huvud. 14 procent ökad nackkraft, 62 procent förhöjd acceleration i bröstkorgen och 26 procent större acceleration i huvudet. Det är framför allt skaderisken i nacke och huvud som är oroande. Det andra provet med lösare midjebälte ledde dessutom till underglidning, det vill säga att dockan rutschade under midjebältet.

– Om bältet dras utanför ytterkläderna så får det inte kontakt med kroppen för optimal bromsning i en kollision. Barn över fyra år tar dessutom på sig bältet själva i större utsträckning. Mitt bästa tips till föräldrar är att fortsätta kolla att bältet sitter som det ska, eftersom verkliga studier visar att barn sällan efterdrar bältet eller drar det innanför ytterkläderna, säger Anders Ydenius.

Hela krocktestet och filmer: Krocktest med vinterkläder

Folksams tips till föräldrar

  • Även om ditt barn kan sätta på sig bältet själv, se till att
    • midjebältet dras under jackan och dra åt bältet över höften,
    • öppna jackan eller overallen så att diagonalbältet ligger innanför.
  • Använd en framåtvänd bältesstol från 4-5 års ålder upp till cirka 12 år.
  • Även vuxna bör dra åt midjebältet och dra diagonalbältet nära kroppen.
  • Enligt lag har föraren ansvar för att barn upp till 15 år använder bälte.

Med bältessträckare reduceras en del av bältesslacket genom att dra åt det i en kollision. Problemet är att många bilar saknar det i baksätet. Folksam har sammanställt en lista med säkra familjebilar som har bältessträckare även i baksätet: De säkraste familjebilarna.

 

Följ oss på