Res säkert i jultrafiken

Jul- och nyårshelgerna brukar innebära ett hårt tryck på landets vägar med många olyckor till följd. Det finns en del saker att tänka på för att minska risken att råka ut för en trafikolycka. Att lasta bilen rätt och säkerställa att barnet åker säkert är två sådana saker.

− Det går aldrig att förebygga en bilolycka helt och hållet, men det finns en del saker som minskar riskerna. Förutom att hålla hastigheterna och anpassa körningen efter vägförhållandena är det även viktigt att hålla avstånden samt att ha gott om tid på sig och inte stressa i trafiken, säger Anders Ydenius, forskare Folksam.

Det är även viktigt att packa bilen rätt. En tung bil får andra köregenskaper och längre bromssträcka.

–Det är A och O att packa rätt. Det är viktigt att inte sätta för mycket last i takboxen, men även att säkerställa att lasten inne i bilen inte kommer i rörelse vid hastiga inbromsningar, säger Anders Ydenius.

Vintertid betyder ofta även tjocka kläder, men om ytterkläderna är på i bilen så kan det försämra barnens säkerhet. Det visar tidigare krocktester från Folksam. När bilbältet sitter löst utanpå vinterkläderna så får det inte samma kontakt med kroppen, vilket leder till större krockkrafter och större skaderisk. Men genom att följa några enkla tips så sitter barnen säkrare.

– Om bältet dras utanför ytterkläderna så får det inte kontakt med kroppen för optimal bromsning i en kollision. Barn över fyra år tar dessutom på sig bältet själva i större utsträckning. Mitt bästa tips till föräldrar är att fortsätta kolla att bältet sitter som det ska, eftersom verkliga studier visar att barn sällan efterdrar bältet eller drar det innanför ytterkläderna, säger Anders Ydenius.

För barn upp till fyra-fem år är det viktigt att de sitter bakåtvänt. Fördelen med en bakåtvänd bilbarnstol är att huvudet bromsas upp tillsammans med resten av kroppen vid en kollision och belastningen på skalle och nacke är betydligt lägre än i en framåtvänd bilbarnstol.

−Det är viktigt att inte vända barnet framåt för tidigt. Att barnet har blivit för stort för stolen eller sitter för trångt är en vanlig anledning till att man väljer att vända på barnet redan vid 3,5 år. Risken att små barn dödas eller skadas svårt är upp till fem gånger så stor i en framåtvänd bilbarnstol jämfört med en bakåtvänd, säger Anders Ydenius.

Rätt packning minskar riskerna:

 • Kolla tillåten maxvikt för din bil och hur mycket du får ha på taket.
 • Placera tunga saker så lågt och så nära ryggstödet som möjligt.
 • Den tyngsta lasten ska ligga underst och vara centralt placerat
 • Last ovanför ryggstödet bör vara lätt – använd bagagenät.
 • Fixera lasten och placera packning så att den har stöd framåt.

Folksams tips till föräldrar

 • Även om ditt barn kan sätta på sig bältet själv, se till att midjebältet dras under jackan och dra åt bältet över höften, öppna jackan eller overallen så att diagonalbältet ligger innanför.
 • Använd en framåtvänd bältesstol från 4–5 års ålder upp till cirka 12 år.
 • Även vuxna bör dra åt midjebältet och dra diagonalbältet nära kroppen.
 • Enligt lag har föraren ansvar för att barn upp till 15 år använder bälte.
 • Köp en bakåtvänd stol som är så stor att barnet kan åka bakåtvänt till åtminstone fyra års ålder.
 • Det är inte farligt att sitta med böjda ben. Stolen är urväxt först när huvudet sticker upp så mycket att öronens övre kant närmar sig stolens överkant.
 • Koppla ur krockkudden i framsätet så barnet kan sitta där om det behövs mer plats för benen. Nyckelavstängning av airbag är tillförlitligt.
 • En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen när barnets övre del av öronen är i höjd med stolens översta kant. Ju högre stolsrygg desto bättre.

Följ oss på