Axkid Wolmax, Britax Römer Max-Way och Klippan Kiss 2 Plus utses som Bra Val när Folksam testar bilbarnstolar

Bilbarnstolarna Axkid Wolmax, Britax Römer Max-Way och Klippan Kiss 2 Plus utses som Bra Val när Folksam testar fem bilbarnstolar som antingen är nya eller vanliga på marknaden. De fem stolarna kompletterar Folksams stora test av bilbarnstolar för barn från nio månader till cirka fyra år som gjordes 2015.

– Alla föräldrar vill att barnen ska åka säkert i bilen och det är en fråga som engagerar många av våra kunder. Vårt test underlättar valet av en så bra och säker stol som möjligt, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare Folksam.

Två av de testade bilbarnstolarna fick inte betyget Bra Val, Cybex Sirona M2 i-Size och Britax Römer Max-Fix II. Bägge har kort stolsrygg och Cybex Sirona M2 i-Size är även vändbar. Kort stolsrygg påverkar inte krocksäkerheten för ett litet barn, men risken är stor att barnet vänds för tidigt.

Det absolut viktigaste när föräldrar ska välja en säker bilbarnstol för små barn är hur länge barnen kan sitta bakåtvänt. Risken att skadas är nämligen fem gånger högre när barnet sitter framåtvänt. Bilbarnstolar som inte är vändbara, har hög stolsrygg och är godkända upp till 25 kilo bidrar till att barnen åker bakåtvänt längre. Det tillsammans med egenskaper som är viktiga för att kunna skydda ett barn så bra som möjligt vid en eventuell krock ligger till grund för Folksams testresultat.

– Genom att välja en bilbarnstol som Folksam rekommenderar kan föräldrar låta sina barn åka bakåtvänt till minst fyra års ålder, säger Helena Stigson.

Folksams råd för barnsäkerhet i bilen:

  • Köp en bakåtvänd stol som är så stor att barnet kan åka bakåtvänt till åtminstone fyra års ålder.
  • Det är inte farligt att sitta med böjda ben. Stolen är urväxt först när huvudet sticker upp så mycket att öronens övre kant närmar sig stolens överkant.
  • Koppla ur krockkudden i framsätet så barnet kan sitta där om det behövs mer plats för benen. Nyckelavstängning av airbag är tillförlitligt.

Läs mer på www.folksam.se/bilbarnstolar

För ytterligare information:

Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare Folksam, 0708-31 62 04

Folksams pressjour, 08-772 66 60

 

Följ oss på