Färre skador när Knäkontroll blev obligatoriskt

Träningsprogrammet Knäkontroll har lett till betydligt färre skador inom damfotbollen. Efter att Knäkontroll blev obligatoriskt i tränarutbildningen har knäskador inom damfotbollen minskat med 21 procent.

Varje år drabbas många unga fotbollsspelande flickor av svåra knäskador, vilket leder stort lidande och stora kostnader. Knäskador är en vanlig orsak till att många tvingas sluta spela fotboll och senare i livet kan skadorna leda till artros.

2010 beslutade Svenska Fotbollförbundet att övningarna i Knäkontroll skulle implementeras nationellt i tränarutbildningen, något som ledde till färre knäskador. Mellan 2010 och 2015 minskade knäskadorna med 21 procent.

Syftet med de skadeförebyggande övningarna är att med enkla övningar utveckla ett rörelsemönster som ökar chanserna att förbli skadefri och stärka utsatta områden på knä och bål. Övningarna tar mellan tio och femton minuter att genomföra.

– Det allra viktigaste är att man gör övningarna kontinuerligt och får in dem som en naturlig del av träningen. Studier visar att man ska göra övningarna minst två gånger i veckan, men det bästa är om man får in den vid varje träning, säger Malin Åman, idrottsskadeforskare för Folksam och GIH.

Knäkontrollprojektet startade 2006 och är ett samarbete mellan Folksam, Svenska Fotbollförbundet och Sisu Idrottsböcker. Den vetenskapliga studien genomfördes på Linköpings Universitet från 2006 till 2013 och några av landets ledande sjukgymnaster utvecklade de skadeförebyggande övningarna.

Knäkontroll har tidigare funnits som app, men nu flyttas tjänsten till knakontroll.se.

– Applikationen i sin nuvarande form är svår att uppdatera och därför är det naturliga steget att övningsprogrammet flyttar till en bättre anpassad plattform på webben, säger Lena Lindqvist, kundansvarig på Folksam idrott.

För ytterligare information:

Lena Lindqvist, kundansvarig Folksam Idrott 0708 31 51 81

Malin Åman, idrottskadeforskare 0739 94 73 49  

Folksams pressjour, 08-772 66 60

Följ oss på