Stort intresse för gratisappen Knäkontroll

Över 38 000 personer har laddat ner Folksams och Svenska Fotbollförbundets app med förebyggande övningar som minskar risken för allvarliga skador väsentligt.

Knäskador är en av de vanligaste skadorna hos kvinnliga fotbollsspelare. En studie som gjorts på uppdrag av Folksam och SvFF visar att risken för knäskador kan minskas avsevärt om man använder ett enkelt förebyggande träningsprogram för Knäkontroll. Appen Knäkontroll är ett samarbetsprojekt mellan Folksam, Svenska Fotbollförbundet och SISU Idrottsböcker. Övningarna bygger på materialet Knäkontroll, Förebygg skador – prestera bättre från SISU Idrottsböcker och har tagits fram av några av landets främsta sjukgymnaster.

– Det är jättekul att så många laddar ner appen och använder den – målet är ju att minska knäskadorna på tjejer och att detta kommer synas i framtiden genom att alltfler tjejer kan spela fotboll utan att få problem med sina knän, säger Lena Lindqvist, kundansvarig på Folksam

Syftet med appen är att sprida kunskap om knäskador och samtidigt ge utövare ett övningsförråd som vid regelbunden träning stabiliserar knäet och bålen. Knäkontroll riktar sig främst till fotbollstränare men är av stor nytta för den som är aktiv eller som förälder till ett idrottande barn.

– Vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder och nu jobbar vi vidare med att införa Knäkontroll på distrikten inom Svenska Fotbollförbundet. Det är många som är intresserade och utbildningar körs i nära alla distrikt. Utbildningen innebär att tränare och spelare får en genomgång med en knäkontrollsutbildad sjukgymnast, säger Lena Lindqvist.

Appen som finns att ladda ner för både  iOS och Android innehåller mer än 30 filmade övningar med tydliga instruktioner om utförandet. Det går också att läsa om Knäkontrollstudien samt ta del av intressanta nyheter kopplade till träning och idrottsskador

För ytterligare information:
Lena Lindqvist, kundansvarig Folksam Idrott, telefon 0708-31 51 81
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01

Följ oss på