Folksamgruppens makroekonomiska uppdatering september 2023

Marcus Svedberg, chefsekonom på Folksam, ger sin bild av det makroekonomiska läget med fokus på räntetoppar, konjunkturläget i Europa, samt den uppblossade eurodebatten.

– Man kan ju säga att ungefär lika dåliga som centralbanker och andra prognosmakare var att förutspå inflationsuppgången under förra året, lika bra har man varit på att förutspå nedgången i år, säger Marcus Svedberg, chefsekonom på Folksam och fortsätter:

– Vi har sett att konsumtionen börjar vika lite, vi har sett att en del investeringar börjar mattas av. Transaktionerna minskar, vilket gör att efterfrågan minskar vilket återigen hjälper till att dämpa inflationstrycket och gör det lite lättare för centralbankerna att våga sluta höja och kanske pausa, eller kanske till och med sluta mer höjningscykeln.

Folksams pressavdelning
+46 8-27 20 40
press@folksam.se

Följ oss på