Folksams färgtest: Färgerna du ska välja när du målar om huset

Vill du slippa mögel ska du vara noggrann med valet av färg innan du målar om huset. I det test som Folksam genomförde 2012 fick 16 av 45 färger godkänt.*

Att välja rätt utomhusfärg är det mest effektiva sättet att undvika snabb mögelpåväxt och en kostsam ommålning av huset efter några få år. Folksams test av utomhusfärger är det enda oberoende testet av hur färgerna klarar sig i olika svenska klimat.

– Vi engagerar oss i det våra kunder bryr sig om genom att hjälpa villaägare att välja färger med miljöprofil som ger ett bra slutresultat, säger Karin Stenmar, miljöchef Folksam.

Vid förra årets färgtest fick 16 av 45 färger godkänt. Åtta av utomhusfärgerna hade efter två år möglat så mycket att Folksam helt avråder från köp. Ytterligare 18 färger hade en långsammare mögelpåväxt och fick därför betyget ”tveksamma köp”. Tre färger klassades som ”tveksamma köp” då de är lösningsmedelsbaserade.

www.folksam.se/fargtest finns hela färgtestet presenterat. Utifrån resultatet ges färgerna något av betygen; ”godkänt/bra köp”, ”tveksamt köp” eller ”underkänt/dåligt köp”. Där finns även lokala testresultat. Det är nämligen stor skillnad på hur färgerna fungerar i olika klimat. Småhus i västra och södra Sverige löper större risk att drabbas av mögelpåväxt än i andra delar av landet. Färgpanelerna placerade i Vindeln utanför Umeå klarade sig bäst.

– Vi startar nu ett nytt färgtest och har nyligen placerat ut panelerna med de 46 färger som ska testas, säger Karin Stenmar.

Folksams nya färgtest pågår under två år och en första avläsning av resultatet görs i april-maj 2014. Slutresultatet presenteras våren 2015. Se bilaga för lista över de 46 färgsystem som testas.

Bilder från Folksams nya färgtest: http://www.flickr.com/photos/folksam/sets/72157633923957334/

* Folksams test av utomhusfärger genomfördes 2012 för fjärde gången under ledning av tekn dr Stefan Hjort. Det är det enda oberoende testet av hur utomhusfärger klarar sig i olika svenska klimat. De målade panelerna är vinklade i 45 grader mot syd, samt i lodrät vinkel mot norr. Färgen på träpanelerna i 45 graders vinkel åldras 2-3 gånger snabbare än vid normal exponering. Det innebär att två års testperiod motsvarar minst 4-6 års verklig exponering för väder och vind. Testet omfattar 45 utomhusfärger. Förutom de traditionella färgerna från de kända tillverkarna ingår även produkter som säljs på lågprisvaruhus och byggmarknader, ofta under eget namn.

För ytterligare information:
Karin Stenmar, miljöchef Folksam, 0708-31 66 76
Stefan Hjort, färgexpert Folksam, telefon 0703-30 25 90
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01

Följ oss på