Undvik möglande husfärg – följ hur det går i Folksams nya test

Att välja rätt utomhusfärg är det smartaste sättet att undvika en kostsam ommålning av villan eller fritidshuset. Nu startar Folksam ett nytt test av utomhusfärger. 46 färger testas under två år och på fyra olika platser i landet.

– Många kunder ringer till oss och är förtvivlade när färgen på relativt nymålade hus redan börjat mögla. Att måla om ett hus är ett kostsamt projekt och väljer man en dålig färg blir det ännu dyrare. Därför engagerar vi oss i att testa utomhusfärg för att hjälpa kunderna att göra hållbara val både vad gäller kvalitet och miljö, säger Karin Stenmar, miljö- och klimatchef Folksam.

Det nya testet omfattar 46 av de vanligaste utomhusfärgerna och spänner från traditionella färger såsom Falu Rödfärg och klassiska linoljefärger till nano-techfärger. Testet täcker också olika prisnivåer med allt från Ö&B:s och Julas lågprisfärger till dyra linoljefärger. Tyngdpunkten ligger dock på de vanligaste akrylatfärgerna från exempelvis Beckers, Nordsjö och Jotun.

Folksams test pågår under två år och är det enda oberoende testet av hur utomhusfärger klarar sig i olika svenska klimat. Färgerna testas vid fyra teststationer på olika platser i landet, från Vindeln i norr till Alnarp i söder. De bedöms vad gäller både funktion, miljö/hälsoaspekt och pris. En första avläsning av resultatet görs våren 2017 och slutresultatet presenteras våren 2018.

I testet studeras viktiga egenskaper hos utomhusfärg såsom avflagning, krackelering och påväxt av mögel och alger. Det sistnämnda blir allt viktigare mot bakgrund av det mildare klimatet.

– Med testet vill också påverka färgproducenterna att förbättra färgernas kvalitet. Slutresultatet från vårt förra färgtest visar att det verkligen behövs då det på nationell nivå bara var 4 färger av 45 som vi kunde klassa som Bra val, säger Karin Stenmar.

Om Folksams färgtest
Folksams test av utomhusfärger genomförs för sjätte gången under ledning av tekn. dr Stefan Hjort. Testet år 2016-2018 omfattar 46 utomhusfärger och varje färgsystem testas på 24 paneler, fördelade på fyra teststationer från Alnarp i söder till Vindeln i norr, samt en referenspanel per färg som förvaras inomhus. Virket som används är finsågad granpanel av prima kvalitet. Målningen görs inomhus där färgtillverkarnas anvisningar följs till punkt och pricka. De målade panelerna är vinklade i 45 grader mot syd, samt i lodrät vinkel mot norr. Ett års test motsvarar ungefär tre års verklig exponering för väder och vind.

För ytterligare information:
Folksams pressjour, telefon 08-772 66 60

Färger som testas av Folksam 2016-2018

Lågprisfärger
Hornbach Akrylatfärg
Clasohlson Oljefärg
Rusta Premium Fasadfärg
Byggmax Akrylatfärg V
Byggmax Oljefärg V
Biltema Träfasad V
Jula Fasadfärg
Ö&B Traditionell Oljefärg
Ö&B Träfärg

Standardfärger
Flügger Wood Tex Uteakrylat
Flügger Wood Tex Täcklasyr
Nordsjö One Super Tech
Nordsjö Tinova Premium Exterior
Cuprinol Täcklasyr
Cuprinol Täckfärg
Jotun Demidekk Brilliant
Jotun Demidekk Ultimate Helmatt
Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg
Alcro Bestå Täckfärg
Alcro Arkitekt
Alcro Modern Oljefärg
Beckers Perfekt Akrylat Plus
Beckers Akrylatfärg Max
Beckers Fasadfärg Easy
Beckers Fasadfärg Helmatt
Caparol Intact
Caparol Carat
Lasol Fasadmatt
Teknos Nordica Eko
Teknos Woodex Aqua
Colorex Titan
Bioni Perform
Gjöco Herregård Supermax
Butinox Futura Täcklasyr
Gjöco Herregård Maximal
Teknos Nordica Matt

Traditionella färger
Falu Rödfärg
Falu Vapen
Tranemo Äkta Linoljefärg
Kulturhantverkarna Linoljefärg
Engwall o Claesson Utvändig Linoljefärg

Industrigrundningssystem (färdigstrykningsfärg från respektive tillverkare)
Teknos industrigrund
Jotun industrigrund
Tikkurila/Alcro industrigrund
Akzo-Nobel industrigrund
Sherwin-Williams industrigrund

Följ oss på