Hunden avslöjar din ålder – chihuahua favorit bland ungdomar medan äldre föredrar labrador

Hundägarens ålder har stor betydelse för vilken hundras man väljer. Chihuahua är ungdomarnas favorit, familjer väljer jack russell, medan pensionärer föredrar labrador och dvärgpudel. Det visar en genomgång av de cirka 177 000 hundförsäkringar som tecknats hos Folksam.

Folksams undersökning visar att små hundar är populärast bland ungdomar under 25 år. Den stora favoriten bland unga hundägare är chihuahua, oavsett om den har kort eller långt hår. Jack russell toppar listan för både unga vuxna, 26-35 år, och 36-55-åringar. Men medan chihuahua intar andraplatsen bland unga vuxna så är labrador klar tvåa bland 36-55-åringarna. Äldre medelålders, 56-64 år, samt pensionärer föredrar labrador, med golden retriever och dvärgpudel på varsin andraplats.

– Vi engagerar oss i det som våra kunder bryr sig om och hundar är sannolikt vårt mest populära husdjur. Det finns ofta naturliga förklaringar till vilken hundras man föredrar. Ungdomar är till exempel mer trendkänsliga och väljer just nu små hundar som chihuahua. För den som lever ett aktivt liv passar det bra med en ras som kräver mer motion som till exempel labrador eller schäfer, säger Christer Andersson, skadechef Djur, Folksam.

Sedan Folksam gjorde motsvarande undersökning 2010 har det skett en del förändringar. Bland annat har raserna jack russell och labrador stärkt sin ställning med två topplaceringar vardera.

Topplistor – populäraste hundraserna i olika åldersgrupper*

Tabell populäraste hundraser

* Topplistorna baseras på en undersökning av de cirka 177 000 hundar som är försäkrade i Folksam, vilket motsvarar närmare en fjärdedel av alla försäkrade hundar i landet. I tabellerna redovisas inte blandras. Siffrorna inom parentes avser placering vid motsvarande undersökning 2010.

För ytterligare information:
Christer Andersson, skadechef Djur, Folksam, telefon 0708-31 58 69
Lotta Örtnäs, pressekreterare Folksam, telefon 0708-31 67 66

Folksams hundförsäkring

Följ oss på