Håll Aladdinasken borta från hunden i jul

Risken för att hundar skadar sig är klart större vid jul och nyår än under resten av året, visar statistik från Folksam. Ett av de vanligaste tillbuden är förgiftning. Bland annat kan hundar få i sig det giftiga ämnet teobromin via choklad. Här får du tips om vad du ska tänka på för att skydda hunden i julhelgerna.

– Under jul- och nyårshelgerna brukar vi se en ökning av skador på hundar. Eftersom vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder vill vi tipsa om hur våra fyrfota vänner ska få en säker jul, säger Jan Lindblom, marknadschef Djur, Folksam.

Här är Folksams bästa råd för att undvika hundskador under storhelgerna:

· Lägg undan Aladdinasken – choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hundar. Om din hund ätit choklad, ring och rådgör med veterinären.
· Ställ in gästernas väskor i garderoben – julhelgerna betyder gäster och många spännande väskor för hunden att undersöka. Väskorna kan innehålla starka mediciner.
· Håll hunden borta från brödbaket – vetebrödsdeg jäser fram alkohol i hundens mage. Hunden blir berusad och i värsta fall alkoholförgiftad.
· Flytta upp de levande ljusen – det är lätt att en viftande svans hamnar över lågan. Bränner sig hunden på eld eller varm vätska ska den omedelbart duschas i svalt, inte iskallt, vatten i minst tio minuter. Kontakta veterinären för rådgivning.
· Inga köttbullar till hunden – inte om de innehåller lök, som kan ge din hund blodbrist.
· Presentsnören, glitter och juldekorationer är frestande för en hund – och fastnar lätt i hundens tarmar. Det kan krävas operation för att plocka ut dem.

För ytterligare information:
Jan Lindblom, marknadschef Djur, Folksam, telefon 0708-31 65 15
Lotta Örtnäs, pressekreterare Folksam, telefon 0708-31 67 66

Folksams hundförsäkring

Följ oss på