Våren julafton för Stockholms cykeltjuvar

Det stjäls allt fler cyklar i Stockholm. Nu är det högsäsong. Hälften stjäls från den egna tomten eller gården, visar ny statistik från Folksam.
– Hemma tummar vi mer på säkerheten. För Stockholms cykeltjuvar är det våren som är julafton, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

I fjol stöldanmäldes nästan 2 500 cyklar i Stockholm till Folksam, en ökning med 1 000 cykelstölder sedan 2012. Tidigare studier från Brottsförebyggande Rådet visar att cyklar oftare stjäls från allmän plats. Men Folksams nya studie visar att om man begränsar analyserna enbart till storstäderna växer en annan bild fram.

– Minst hälften av alla cykelstölder i storstäderna, under månaderna april, maj och juni, sker ute på lägenhetsgården eller på villatomten, säger Erik Arvidsson. Gissningsvis handlar det om att man låter cykeln stå kvar ute efter att ha tagit fram den ur vinteridet. Man känner sig trygg i sitt hem och tror inte att cykeln ska stjälas där.

Erik Arvidsson påpekar att det ofta är svårare att låsa fast sin cykel i anslutning till sitt hem än på allmän plats, där det oftast finns designerade cykelparkeringar med möjligheter att låsa fast sin cykel.

– Man bör lägga extra krut på att låsa fast sin cykel med ett godkänt lås i ramen och kopplat till något fast, oavsett om du är på skolan, på stan eller hemma på gården. Då minskar stöldrisken dramatiskt, säger Erik Arvidsson.

Folksam har granskat cykelstölderna under andra kvartalet, det vill säga under april, maj och juni 2014, i Storstockholm, Storgöteborg och i Öresundsregionen. Totalt sett ökar cykelstölderna i alla tre regionerna.

Att tänka på:

  • Lås alltid cykeln med ett SSF-godkänt* lås – låt inte tillfället göra tjyven
  • Använd gärna dubbla lås – till exempel inbyggt och ett SSF-godkänt bygellås
  • Lås cykeln i ramen och i ett fast föremål – undvik buskage och dåligt upplysta platser
  • Märk din cykel (det kan man numer göra smidigt med DNA-märkning, se vår hemsida)
  • Spara cykelns originalhandlingar och notera cykelns ramnummer
  • Köp inte en misstänkt billig cykel – begär kvitto med namn

*SSF = Svenska Stöldskyddsföreningen

Film: Så förebygger du cykelstölder

Fler tips och råd på www.folksam.se/skador/bilmcochcykel/cykelskador

För mer information:
Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, 0708-31 62 94
Patric Elmén, tf presschef Folksam, 070-31 58 01

Följ oss på