Onödigt dyra reparationer av värmepumpar kostar landets villaägare stora pengar

Värmepumpen är idag det vanligaste sättet att värma upp villan – en både ekonomisk och miljövänlig lösning under förutsättning att den fungerar. Folksam presenterar idag ny statistik som visar att överdrivna reparationskostnader kostar landets villaägare mångmiljonbelopp. Om man inte är vaksam kan man dessutom riskera att begå miljöbrott i samband med reparation.

Totalt finns cirka 1,3 miljoner värmepumpar installerade i landet. För en husägare finns det få saker som är så påfrestande som att plötsligt inse att det inte finns någon värme i huset. Att få tag på någon som på ett professionellt sätt kan felsöka och reparera anläggningen till en rimlig kostnad och inom rimlig tid kan vara en djungel.

– Frågan om vilken värmepump man ska välja och hur en reparation ska gå till engagerar många av våra kunder, det märker vi inte minst på alla samtal vi får. Därför har vi granskat de värmepumpar som finns på marknaden och även granskat vår skadestatistik, för att hjälpa rådvilla husägare till bättre köp och så att de vet hur de ska agera om värmepumpen går sönder, säger Robert Öhrner, byggskadespecialist Folksam.

Folksam har tagit fram skadestatistik på värmepumpar sedan 1999 och genom åren har antalet skador ökat stadigt. Men den färska statistiken för 2014, cirka 5 200 anmälda värmepumpsskador, visar att skadorna minskat. Ett glädjande trendbrott som kan ha flera orsaker, till exempel längre garantitider från tillverkarna och förbättrad kvalitet, men också att vintern var ovanligt mild 2014.

Folksam har även gjort en djupare granskning av de skadekontroller som genomförs av försäkringsbolag för att säkra att kostnaderna är rimliga i förhållande till skada, och här ser det inte lika ljust ut. Av cirka 50 skadekontroller med ett sammanlagt skadevärde på 3,6 miljoner kronor enligt förslag från reparatören, visade det sig att kostnaden för reparationerna istället var 1,42 miljoner kronor. En skillnad på hela 60 procent.

– Det är rent ut sagt skrämmande. Med en så stor minskning av reparationskostnad efter skadekontroll kan man misstänka att reparatörer väljer att både överdebitera och hitta på skador. Dessutom ser vi i flera fall att både konsumenter och reparatörer begår miljöbrott i samband med reparationer, då det idag är lagkrav på certifiering vi handhavande av gas i värmepump. Men om man följer våra reparationsråd så kan man undvika dessa fällor, säger Robert Öhrner.

Folksams råd vid reparation av värmepump:

  • Hör av dig till ditt försäkringsbolag direkt när du får, eller misstänker, en skada på din värmepump.
  • Kontrollera på värmepumptillverkarens hemsida att reparatören är serviceombud för märket.
  • Kontrollera att reparatören har de certifieringar som krävs på www.incertonline.se.
  • Reparatören bör även vara ansluten till branschorganet www.skvp.se. I vissa fall ska reparatören även vara ackrediterad av Swedac för tryckprovning.

Se bilaga för Folksams rapport.

Hela resultatet inklusive listan över de värmepumpar som Folksam klassar som Bra val.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Robert Öhrner, byggskadespecialist Folksam, telefon 0708-31 52 41
Lotta Örtnäs, pressekreterare Folksam, telefon 0708-31 67 66

Följ oss på