Stor risk för vattenskador på fritidshuset i vår

Sönderfrusna rör och isproppar i vattenledningarna ökar risken för vattenskador när fritidshusen öppnas under påsken.
– Alltför många husägare slår på vattnet utan att kolla om de kallaste vinterdagarna har gett skador på rören, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Vattenskador i fritidshus anmäls oftast i mars-april eftersom det är då de upptäcks. Efter de kalla vintermånaderna 2010 och 2011 såg Folksam till exempel en tydlig ökning av vattenskador när de rapporterades in i mars-april. Även denna vinter har vi haft ett antal riktigt kalla dygn över hela landet, så det finns stor risk för vattenskador även i år.

– Vi kan redan nu se att anmälningarna för januari och februari 2016 är betydligt fler än normalt. Det bådar tyvärr inte gott för mars och april när husägarna öppnar sina fritidshus och slår på vattnet. Av engagemang för våra kunder vill vi tipsa om vad man ska tänka på för att undvika vattenskador, säger Erik Arvidsson

Ett tips är att övervaka uppvärmningen av fritidshuset om det stått utan tillsyn en längre tid. Även om husägaren säkrat sig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott innebära frusna vattenledningar.

– Nästa steg är att vara extra observant när man slår på vattnet och att kontrollera rörfogar, kranar, och uttag för utomhusvatten. Kontrollera också vattenmätaren flera gånger för att säkerställa att den inte ger utslag när alla kranar är avstängda. Ger den utslag är det en klar indikation på att det läcker någonstans, säger Erik Arvidsson.

Erik Arvidsson rekommenderar även husägarna att rensa hängrännor och rensbrunnar från löv och mossa när de öppnar i fritidshuset efter vintern.

– Blir sommaren nederbördsrik blir det lätt översvämning om inte avloppssystemet fungerar som det ska.

Folksams tips när du öppnar fritidshuset:

  • Övervaka uppvärmningen om fritidshuset stått en längre period utan tillsyn.
  • Även om du säkrat dig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott ha inneburit frysta ledningar.
  • Kontrollera vattenmätaren flera gånger och säkerställ att mätaren inte ger utslag när alla kranar är avstängda, det kan indikera läckage.
  • Se över rörfogar, kranar, och uttag för utomhusvatten.
  • Rensa hängrännor och rensbrunnar från löv och mossa.

Fler tips: Undvik skador på fritidshuset.

För mer information:
Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, 0708-31 62 94
Lotta Örtnäs, pressekreterare Folksam, 0708-31 67 66

 

Följ oss på