Många vattenskador på fritidshus vintern 2016

Om vintern blir riktigt kall är det stor risk för vattenskador i fritidshuset. Det visar Folksams skadestatistik från vintern 2016. Då ökade antalet vattenskador markant under den extra kalla perioden januari-februari. Men det finns sätt att skydda fritidshuset från köld och slippa frusna vattenledningar. 

– Vattenskador är både dyra, besvärliga och tar lång tid att reparera. Ofta upptäcks de inte förrän husägarna öppnar sina fritidshus och slår på vattnet, och då är skadan redan skedd. Därför engagerar vi oss i att informera våra kunder om vad man ska tänka på för att förebygga vattenskador, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Kalla vintrar ger extra många vattenskador på fritidshus. Det syns tydligt i Folksams statistik – nu senast från januari-februari 2016 när kylan var bister. Samma ökning skedde de kalla vintrarna 2010 och 2011. Men med några små förberedande insatser kan man som fritidshusägare bespara sig väldig mycket besvär och onödiga kostnader.

– Mitt bästa tips är att stänga av huvudkranen och tappa ur vattnet ur rörsystem, varmvattenberedare och toalett när man lämnar fritidshuset. Se till att hålla huset varmt även vid minusgrader. Och sist men inte minst, försök att ha regelbunden tillsyn av fritidshuset både för att förhindra skada och för att upptäcka en skada. Då har du chans att åtgärda den i ett tidigt skede, säger Erik Arvidsson.

Folksams tips för att förebygga vattenskador:

  • Undvik frostskador genom att stänga av och tappa ur vattnet innan sommarstugan lämnas för vintern (rörsystem, varmvattenberedare och spolcisternen i toaletten).
  • Med vattenlås kan du enkelt stänga av vattnet när du lämnar hemmet. Det kan också larma vid smygande läckage.
  • Rensa golvbrunnen i badrum/toalett och håll koll på rörfogar, vägg- och golvbeklädnadsskarvar samt blandarinfäste.
  • Använd diskbänksinsats i köket, kopplingar på vattenrör och skarvar på avloppsrör, samt underlägg till kyl, frys och diskmaskin.
  • Om du har expansionskärl på vinden – kontrollera det regelbundet och byt vid behov.
  • Övervaka uppvärmningen av fritidshuset om det stått utan tillsyn en längre tid. Även om du säkrat dig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott innebära frusna vattenledningar.

Mer om hur du förbereder fritidshuset för vintern.

Mer om hur fritidshusförsäkringen gäller vid skador.

För mer information:
Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, 0708-31 62 94
Folksams pressjour, 08-772 66 60

Om Folksam
Folksam är ett kundägt företag. Vi erbjuder försäkringar och pensionssparande. Nästan varannan svensk är försäkrad hos Folksam och vi är en av Sveriges största kapitalförvaltare. Visionen är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Läs mer på www.folksam.se

 

Följ oss på