I denna ljuva sommarskadetid
Äntligen sol och semester. Men sommaren innebär även bråda dagar för försäkringsbranschen. Extremväder, sjunkna båtar och inbrott – mycket kan hända en vanlig skadesommar.
Många skador och olyckor ökar under årets varma period. Extrema väderomslag blir allt vanligare och Folksams naturskadekostnader har fördubblats på 30 år. Förra sommaren var varm och torr och i delar av Sverige härjade mark- och skogsbränder.
– Vi såg ingen stor ökning av skador under förra årets värmebölja och de bränder som härjade höll främst till i naturen och inte i samhällen där vi försäkrar byggnader. Det var en del skogsägare som drabbades, men vi försäkrar inte så mycket skog, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.
”Vi står beredda att hjälpa våra kunder”
Värre var det sommaren 2014 då kraftiga skyfall orsakade översvämningar i Sydsverige som kostade oss 170 miljoner kronor. Risken för skador är större om den varma sommaren också är fuktig. En annan fara på sommaren är åsknedslag som kan orsaka bränder och slå ut elektroniska apparater.
– Om det skulle bli en vädermässigt stökig sommar även i år står vi beredda att hjälpa våra kunder att begränsa skadorna. Inför åskoväder kan vi till exempel skicka sms-varningar där vi tipsar om att dra ur elkontakterna och köpa överspänningsskydd, säger Erik Arvidsson.
Gasolgrill kan tända eld på huset
Fina sommardagar grillas det gärna, något som kan orsaka allvarliga bränder och en gasolgrill som står för nära en husvägg kan tända eld på huset. Även det som ligger på grillen kan ställa till det. Hundar kan tugga i sig grillspett och majskolvar, som är populära på grillen kan slukas av glupska hundar och fastna i tarmen. Men det finns också andra faror för våra fyrbenta vänner.
– Under försommaren handlar annars många djurskador om komplikationer när ungarna föds och första tiden efteråt då de är infektionskänsliga. När djuren vistas mer utomhus sommartid är det fler som blir halta, skär sig eller får bitskador, säger Christer Andersson, avdelningschef Skadeservice.
Getingstick och ormbett är också vanligt, särskilt bland hundar som blir bitna av ormar dubbels så ofta som katter. Hundar kan även få borrelia och TBE av fästingbett. Det är också vanligt med vattensvans hos badande hundar, ett smärtsamt tillstånd som lämnar svansen hängande och ömmande efter att den kylts ner av kallt vatten.
– Det bästa sättet att skydda djuren från sommarens faror är att hålla uppsikt över dem. Håll hunden kopplad, särskilt på platser där det finns ormar eller saker den kan göra illa sig på. Och det finns halsband och medel mot fästingar för både hundar och katter. Se till att hästen har skugga och smörj in mulen med solskyddsmedel vid behov, säger Christer Andersson.
Många inbrott i båtar inför sjösättning
Båtliv är för många en självklar sommaringrediens. När det händer något på sjön är det oftast att man går på grund, särskilt vid lågt vattenstånd. Motorhaveri är också vanligt och det händer att båtar som är förtöjda sjunker i samband med oväder. Däremot stjäls det färre på sommaren.
– De allra flesta stölder sker precis före eller efter båtsäsongen när båten ligger obevakad i hamnen, och särskilt inför sjösättningen. Det handlar framförallt om motorer, men även växelreglage stjäls, säger Jörgen Karlsson, motortekniker på Folksam.
”Turas om att vakta i hamnen”
På senare år har även inbrotten blivit fler under vinterförvaringen. Det är till stor del internationella ligor som ligger bakom båtstölderna och nästan allt stöldgods hamnar i andra länder.
– Det bästa sättet att förhindra stölder i båten är att turas om att gå vakt i hamnen, så kallad båtsamverkan. Det är också bra att ha larm i båten och sätta dubbla lås på motorn, och med en inbyggd GPS kan polisen lättare hitta en stulen båt, säger Jörgen Karlsson.
Fler smittas av djur på utlandsresan
Föredrar man att resa utomlands på sommaren är det största hotet magsjuka och öroninflammation. Annars är det allt i från fickstölder, solskador och flygförseningar till mer allvarliga händelser som akut sjukdom.
– Vi reser allt längre bort och högre upp i åldrarna, så hjärtproblem och höftfrakturer är vanligt bland äldre. Det är också fler som smittas av djur och till exempel behöver dyrt rabiesvaccin efter att ha blivit biten av en apa i Thailand, säger Hélène Mood, skadespecialist på Folksam.
Begränsad hjälp från Sverige
Blir man allvarligt sjuk utan försäkring kan det bli väldigt dyrt. Till skillnad mot vad många tror är den hjälp man kan få från Sverige via UD väldigt begränsad och sjuktransport med flyg kan kosta en miljon. Även vård i länder som USA kostar, där vi just nu behandlar ett försäkringsfall på 10 miljoner kronor.
– För att inte få en dyr överraskning bör man ha ett försäkringsskydd och ringa SOS International innan man söker vård utomlands för att få rätt vård till rätt pris. Och har man en kronisk sjukdom eller skadat sig före resan bör man göra en medicinsk förhandsbedömning för att ta reda på om försäkringen gäller fullt ut, säger Hélène Mood.