Låg kännedom om vad tjänstepension innebär

Folksams undersökning ”Så sparar svenskarna”, som gjorts i samarbete med Kantar Sifo, visar att svenskar har låg kännedom om vad tjänstepensionen egentligen innebär, och en tredjedel har även dålig koll på var de har sin privata tjänstepension.

Bara fyra av tio av svenskarna känner sig tillräckligt insatta i vad tjänstepensionen innebär, och bland de under 34 år är det ännu färre.

– För att i slutändan få en bra pension är det många delar som spelar in. Två av de viktigaste sakerna är att säkerställa att ens arbetsgivare betalar in tjänstepension, och att börja spara privat i tid. Ju tidigare du börjar spara till pensionen, desto större blir ränta-på-ränta-effekten. Här måste vi fortsätta att prata om vikten av tjänstepension och vad det faktiskt är för något så att även yngre kan fatta informerade beslut, då deras beslut idag kommer att påverka dem när de väl går i pension, säger Anna-Karin Laurell, affärsområdeschef Folksam Liv.

Men det är inte alla som har tjänstepension. Även om nio av tio svenskar har det, är det en stor andel med lägre lön som står utan, visar Folksams undersökning. Bland de som tjänar under 14 000 kronor i månaden är det bara en av fyra som vet att de har tjänstepension. För de med en lön mellan 14 000–25 000 kronor i månaden är det sju av tio.

Samtidigt är det en relativt låg andel av de som saknar tjänstepension som kompensationssparar. Bland de med allra lägst inkomst, under 14 000 kronor i månaden, kompensationssparar 25 procent, och bland de som tjänar mellan 14 000–25 000 kronor per månad är det 9 procent.

– Eftersom man i snitt kan förvänta sig en pension på strax under 60 procent av slutlönen, om man räknar med både tjänstepension och den allmänna pensionen, är det dels oerhört viktigt att prata med sin arbetsgivare om vikten av tjänstepension om de inte betalar in det idag, dels att i den mån det går försöka att spara själv till pensionen. Det är alltid bättre att spara lite än ingenting alls, säger Anna-Karin Laurell.

Folksams spartips inför pensionen

  • Se över om du har tjänstepension via kollektivavtal. Om du inte har det bör du prata med din arbetsgivare om möjligheten att få en individuell tjänstepension
  • Se över din pension i tid. Börja med att få en överblick genom att gå in på pensionsmyndigheten.se och på minpension.se
  • Spara privat till pensionen.
  • Börja spara tidigt. Ju tidigare du börjar, desto mer växer pengarna, den så kallade ränta-på-ränta-effekten.
  • Tjänar du mycket? Då kan löneväxling vara något för dig. Genom att löneväxla får du lite mer inbetalt till ditt pensionssparande än du egentligen avstår.
  • Fundera på hur stor del av din lön du vill kunna få ut efter pensionen.
  • Se över olika sparformer och vilken risk du vill ha i ditt sparande. Det är viktigt att anpassa sitt sparande och sin risknivå beroende på hur långt bort pensionen ligger.
  • Din ekonomiska situation kommer att ändra sig under livet. Därför är det viktigt att du ser över ditt sparande regelbundet.
  • Skapa ett automatiskt månadssparande. Då blir ditt sparande regelbundet och svängningar jämnas ut över tid.
  • Öronmärk ditt långsiktiga sparande till pensionen, även om pengarna inte är inlåsta.

För ytterligare information:

Folksams pressjour, 08-772 66 60

Följ oss på