Så bidrar Folksam till säkrare ishockeyhjälmar

Madelen Fahlstedts forskning har ett mål. Att göra ishockeyn säkrare. Det sker genom att bland annat testa hur bra ishockeyhjälmar står emot sneda islag och hur bra de förebygger hjärnskador. Hennes arbete är delfinansierat av Folksams forskningsstiftelse.

Ishockey är verkligen en folksport i Sverige och den djupa förankringen sporten har talar sitt tydliga språk när det kommer till våra meriter i VM och OS och alla svenskar som genom åren gjort karriär i Nordamerika. Men det är också en sport med tuffa tag och där tacklingar och smällar kan sluta illa.

Flera spelare tvingas avsluta karriären i förtid på grund av hjärnskakningar och en smäll mot sargen eller en ful tackling kan leda till en hjärnskakning. För några kan en eller flera hjärnskakningar leda till att karriären avslutas i förtid. Det är här Madelen och hennes forskning kommer in i bilden.

– Målet med min forskning är att utveckla en testmetod som speglar verkliga situationer på isen och genom det skapa förutsättningar för att utveckla bättre och säkrare ishockeyhjälmar, säger Madelen.

Rätt i tiden

En viktig del i hennes forskning är att djupstudera verkliga olyckor och konsekvenserna av de huvudtacklingarna som uppkommer i svenska hockeyligan.

Madelen påbörjade sin forskning vid årsskiftet och tajmingen är bra eftersom hockeyförbundet under 2019 inledde sitt arbete kring en nollvision mot hjärnskakningar.

Nollvisionsarbetet har bland annat arbetat fram ett rapporteringssystem som används inom de högsta serierna på dam- och herrsidan och där att data om hjärnskakningar samlas.

– Inom ramen för forskningsprojektet finansierat av Folksam fokuserar vi forskningen på testmetoder och om hjälmgallrens utformning påverkar vid en huvudtackling, fortsätter Madelen.

Mäter smällen

Forskningen sker på KTH:s campus i Flemingsberg och där Madelen och hennes kollegor arbetar med datormodeller av människan och hjälmar men också genomför experimentella tester på hjälmar. Ett experimentellt test kan vara att släppa hjälmarna från en förutbestämd höjd för att försöka återskapa kraften som uppstår vid närkamper på isen.

Hjälmen sätts på en huvudattrapp liknande de som används i krocktester. Huvudet väger 4,5 kilo, lika mycket som ett genomsnittligt människohuvud. Hjälmen släpps mot ett stumt underlag, plant eller vinklat, och man mäter accelerationen av huvudet, både det linjära- och rotationsvåldet.

”Passar stiftelsens syfte”

-Det kommer mer alternativa lösningar på hjälmdesign för ishockeyhjälmar som strävar mot att minska rotationsvåldet mot huvudet, vilket tidigare forskning har visat att hjärnan är känslig mot men mer behöver göras för att optimera hjälmarna mot verkliga situationer, säger Madelen.

– Madelen Fahlstedts forskning passar väl stiftelsens syfte att öka kunskapen kring idrottsskador som leder till långvariga problem och där resultaten tydligt kan omsättas i preventiva åtgärder, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam och ledamot i forskningsstiftelsen.

Varje år delar Folksams Forskningsstiftelse ut medel till projekt som bidrar till ett långsiktigt hållbart samhälle. I årets utlysning uppmuntras forskningsprojekt som bidrar till att öka kunskapen kring barns hälsa, hälsofrämjande forskning inom vägtransportområdet och idrottsskador.

Senaste ansökningsdatum för årets utlysning är 23 oktober. (länk till stiftelsen)

Följ oss på