Folksamanställd går in och stöttar vården – ”Känns självklart att hjälpa till när man kan”

Läget är akut i vården och därför har Folksam möjliggjort att anställda med bakgrund som sjuksköterskor med anestesi- och/eller IVA-erfarenhet nu kan få tjänstledigt med bibehållen lön för att gå in och stötta vården. En av de som valt göra det är Karin Braatz, personskadereglerare Folksam.

– Jag har sett i sociala medier hur mina gamla kollegor har slitit under hela coronapandemin, och undersökte redan i våras om det skulle gå att hjälpa till, men då gick det inte att lösa rent praktiskt. Nu när Folksam möjliggjorde för oss anställda att gå in och stötta kändes det självklart att göra det. Vården skriker efter personer med min erfarenhet och bakgrund, och då skulle det kännas fel att inte hjälpa till, säger Karin Braatz.

Karin har tidigare jobbat flera år som anestesisjuksköterska på operation. Sedan ett år tillbaka jobbar hon på Folksam. Hon kommer nu att vara tjänstledig från sin tjänst som personskadereglerare av trafikskador på Folksam. Även i sin vanliga tjänst har hon nytta av sin sjukvårdsbakgrund då medicinska bedömningar är en del av jobbet. Totalt kommer Karin att vara tjänstledig i tre veckor med bibehållen lön från Folksam. Under tiden kommer hon att jobba på Huddinge sjukhus på Iva.

– Efter en introduktionsdag kommer jag sedan att börja jobba under julhelgen inne på Iva. Där kommer jag att gå sida vid sida med en erfaren sköterska och hjälpas åt med covid-patienter, säger Karin.

Läget i vården är just nu mycket ansträngt och det känns bra men även naturligt att Folksam hjälper till och ställer upp som arbetsgivare tycker Karin. Men även om det är ett tufft läge tvekade hon inte för att hjälpa till.

–  Även i vanliga fall är det ett väldigt tufft jobb, men jag är förberedd på att det den här gången kommer att vara tufft på ytterligare en nivå. Att jobba i skyddskläder och vårda svårt sjuka patienter där en del till och med kan komma att avlida är något jag ställer in mig på. Jag vet att det kommer att bli både fysiskt och psykiskt tungt, men jag vill göra det jag kan för att underlätta lite för de som jobbar med detta dagligen.

Fakta om Beredskapslyftet

Insatsen görs inom ramen för Beredskapslyftet, ett initiativ som drivs av Novare i syfte att mobilisera tillfälligt tillgängliga personalresurser för att stödja svenska arbetsplatser som är starkt pressade under coronakrisen. Folksam möjliggör för personal som har bakgrund som sjuksköterskor med anestesi- och/eller IVA-erfarenhet att avlasta vården under 1–3 veckor. Under tiden är de anställda tjänstlediga med bibehållen lön från Folksam. De får även ersättning från Region Stockholm.

 

För mer information:

Folksams pressjour, 08-772 66 60

Följ oss på