100-tals skador varje år när svenskarna öppnar fritidshusen – kostar miljontals kronor

Sönderfrusna rör, isproppar i vattenledningar och nedfallna träd. Det vardagsmat för försäkringsbolaget Folksam när svenskarna öppnar upp sina fritidshus för säsongen. Varje år rapporteras skador för miljontals kronor som inte bara drabbar fritidshusägaren och försäkringsbolaget – utan även miljön.

År 2020 anmäldes närmare 4000 vattenskador i svenska fritidshus, nästan var fjärde skadeärende försäkringsbolagen tar emot som rör fritidshus handlar just om vattenskador. Enligt tidigare kartläggning från Svensk Försäkring så ligger koldioxidutsläppsnivån för hantering av en typisk vattenskada i fritidshus i genomsnitt på cirka 300 kg CO₂. Enligt kartläggningen motsvarar 2020 års vattenskador i fritidshus därför koldioxidutsläpp på cirka 1 200 ton. Utsläpp och skador som Folksam anser i många fall kan undvikas.

– Alla byggskador som kan undvikas är en seger både för kunden och miljön. Varje år tar vi emot anmälningar på skador som man enkelt kunde undvikit. Tidigare undersökning visar att tre av tio inte gjort något för att minska risken för frysskador när man stänger igen fritidshuset på hösten, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Över 60 000 hushåll strömlösa efter stormen Malik

I slutet av januari drog stormen Malik in, framför allt i de södra och västra delarna av Sverige – som på vissa håll nådde orkanstyrka. Folksam har tagit emot anmälningar om skador orsakade av nerfallna träd. Men risken finns nu att ytterligare skador kan ske när det är dags att öppna fritidshusen då många kan ha stått länge utan ström till skillnad mot tidigare år.

– Risken finns att rör frusit sönder under ett strömavbrott vilket kan orsaka vattenskador när huset värms upp igen. Ett tips är övervaka uppvärmningen av fritidshuset efter en längre period utan tillsyn, det är också viktigt att vara uppmärksam när till exempel vattnet sätts på igen och vara observant på om det läcker någonstans, avslutar Erik Arvidsson.

Att tänka på då fritidshuset öppnas efter vintersäsongen:

• Var observant då du sätter på vattnet så det inte läcker någonstans.
• Kontrollera vattenmätaren flera gånger och säkerställ att mätaren inte ger utslag när alla kranar är avstängda, det kan indikera läckage.
• Se över rörfogar, kranar, och uttag för utomhusvatten.
• Även om du säkrat dig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott ha inneburit frysta ledningar.
• Ha alltid antifrysvätska i WC-stolar och golvbrunnar under den kalla delen av året.

När man öppnar fritidshuset för säsongen rekommenderar Folksam att man passar på att göra en översyn av fastigheten. Kontrollera hängrännor och rensbrunnar så att dessa inte har täppts till av löv och nedfallen mossa. Sommarens myckna regnande kan ha resulterat i översvämning om inte dagvattensystemet fungerat som det ska.

Fler tips kan du läsa om här.

För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se

Följ oss på