Folksam: Stor oro för ökade villabränder i höst och vinter

I takt med att kylan sakteligen tar sitt grepp om landet, i kombination med de rusande elpriserna räknar Folksam med att de som tidigare eldat lite då och då kommer att elda i mycket större utsträckning för att hålla nere sina elkostnader. Folksam räknar med att det kan leda till att antalet villabränder ökar markant i höst och vinter.

Visst är det mysigt att elda i kamin, öppen spis och kakelugn. Eldstäder skapar trivsel och värme men kan också vara en brandfara. Försäljningen av braskaminer har ökat kraftigt i år, sökningar på ved har ökat med 57 procent hos Blocket och Insamlingsstiftelsen Brandforsk är oroliga för att avregistrerade eldstäder nu kommer tas i bruk.

– Vi tror att många som idag trivseleldar kommer att börja elda i mycket större utsträckning. I de allra flesta fallen är kaminerna inte anpassade till att värma upp hela hus, vilket kan leda till att människor använder mer ved än vad som är brukligt, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Under 2021 rapporterade svenska försäkringsbolag in drygt 200 brandskador till följd av eldning i hemmet. Snittkostnaden per brand låg på cirka 230 000 kr och den totala skadekostnaden låg på 45 miljoner kronor. En kostnad som nu förväntas stiga.

– Det bästa tipset vi kan ge är att läsa på om vad man bör tänka på när man tänker elda i större utsträckning, men också att anlita en sotare som gör en ordentlig service av eldplatsen. Ju mer frekvent man eldar desto oftare behöver man sota. Man kan aldrig vara för försiktig när man eldar, avslutar Erik Arvidsson.

Genom att följa några enkla råd kan man undvika brand:

– Anlita en sotare för att säkerställa rökkanalerna
– Elda med torr ved
– Använd inte för mycket ved – max 3 kg ved i timmen
– Glödrester kan finnas kvar i askan i flera dygn – var uppmärksam
– Golvytan under eldstaden måste vara av brandhärdigt material
– Använd ett gnistgaller som skyddar mot hoppande gnistor
– Vilotiden för eldstaden ska vara minst lika lång som eldningstiden
– Säkerställ att du har fungerande brandvarnare

Ett annat tips när det kommer till energiförbrukning kopplat till elpriserna är att alla som har huset försäkrat hos Folksam får tillgång till en energisparrådgivare som kan tipsa om hur man kan spara energi i sitt hem, och därmed pengar – läs mer om det här.

För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se

Följ oss på