Kommentar med anledning av nya utredningar om höjd pensionsavgift och införandet av en gas

Kommentar från Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam:
”I samband med Äldreriksdagen som arrangerades i veckan sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) att de skulle utreda en höjd pensionsavgift och införandet av en gas i pensionssystemet. Jag får en tydlig deja vu-känsla av detta då statsrådet Anna Tenje nu är den tredje socialförsäkringsministern som säger att detta ska utredas.

Det började med Annika Strandhäll (S) som i anslutning till Pensionsgruppens överenskommelse i december 2017 utlovande en analys av avgifterna. Sedan tillsatte hennes efterträdare Ardalan Shekarabi (S) en arbetsgrupp, som inte var sanktionerad av Pensionsgruppen, som presenterade en promemoria i ämnet våren 2022. Den blev dock snabbt arkiverad. Och nu har statsrådet Anna Tenje också bedyrat att detta ska utredas. Jag hoppas verkligen att det blir av och resulterar i både en höjd pensionsavgift och införandet av en gas. Dessa två åtgärder, plus en moderniserad garantipension, fanns också med som förslag i Folksams pensionsrapport som presenterade i somras och skulle höja den allmänna pensionen väsentligt, göra pensionssystemet robust och stabilt igen och göra stor skillnad för många pensionärer.”

Läs hela Folksams rapport ”Svenskarnas allmänna pensioner faller som en sten – vad krävs för att vända utvecklingen?” här.

Följ oss på