Nytt test visar: Stora brister bland de populäraste skidhjälmarna

Det är stor skillnad mellan de bästa och de sämsta skidhjälmarna och alla skidhjälmar i testet skulle kunna förbättras. Det visar Folksams test av 13 av de vanligaste skidhjälmarna på den svenska marknaden. Om olyckan är framme kan rätt val av skidhjälm vara skillnaden mellan att få en skall/hjärnskada eller inte.

En av tio av de som skadar sig i skidbacken i Sverige får en huvudskada, vilket är det farligaste man kan råka ut för som skidåkare. Hälften av alla huvudskador kan undvikas om skidåkaren har hjälm.

Folksam har testat 13 av de vanligaste skidhjälmarna för ungdomar och vuxna på den svenska marknaden. Skillnaden mellan de testade hjälmarna är så stor att valet av hjälm kan utgöra skillnaden mellan en skada eller ej.

Sammanvägt är det tre skidhjälmar som klarar sig bäst: Everest U EXT MIPS HLM, Scott Chase MIPS och Sweet Protection Igniter MIPS. Sämst skydd ger: Biltema skidhjälm, Everest U All Mountain, Head Pro och Smith Vantage.

– Folksam engagerar sig i det som är viktigt för kunderna och vi har testat de vanligaste skidhjälmarna som ett sätt att hjälpa kunderna välja rätt hjälm. Testet visar att priset inte alltid är avgörande för hur säker en hjälm är. Det går att få lika mycket säkerhet till mindre än halva priset, säger Malin Åman, idrottsskadeforskare på Folksam.

Folksams tester är tuffare än de som krävs enligt lag. Testerna, som speglar en skidolycka, visar att de flesta skidhjälmar skulle behöva förbättras. Detta trots att alla hjälmar som ingår i testet tidigare är testade och godkända enligt CE-normer.

Folksam har genomfört tre islagstester: två tester som simulerar skidolyckor med sneda islag mot huvudet och ett rakt islagstest*. Det raka islagstestet är det enda som ingår i lagkravet på skidhjälmar och görs då i 20 km/timme. Folksam har dock gjort detta test i 25 km/timme.

Islag där huvudet utsätts för rotation är vanligt vid en skidolycka och kan leda till hjärnskador. Trots detta omfattar inte Konsumentverkets certifieringstester av skidhjälmar islag med rotation. Ett snett slag mot skallen kan orsaka svåra huvudskador såsom hjärnskakning med medvetslöshet och nervskador. I testerna med snett islag är hjälmarna Everest U EXT MIPS HLM, Scott Chase MIPS och Sweet Protection Igniter MIPS bäst. Men även hos dessa hjälmar är risken för huvudskador påtaglig.

– Samtliga skidhjälmar i testet skulle behöva vara betydligt mer skyddande för sneda islag mot huvudet, säger Helena Stigson, forskare på Folksam och ansvarig för testerna.

* Rakt islag, hjälmen släpps rakt ned i marken och accelerationskraft i träffögonblicket mäts.

Se bilaga för testresultat.
Hela testet finns på www.folksam.se/skidhjalmar
Bilder på alla testade hjälmar finns att ladda ner på www.flickr.com/folksam

För ytterligare information:
Malin Åman, idrottsskadeforskare Folksam, telefon 073-994 73 49
Helena Stigson, forskare och ansvarig för testerna Folksam, telefon 0708-31 62 04
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01

Följ oss på