Ny rapport: 66 000 barn utan skydd på sommarlovet

Skolbarn i 48 svenska kommuner har ingen försäkring under sommarlovet. Det visar Folksams nya rapport, Trygg barndom, som kartlägger försäkringsskyddet för Sveriges barn*. Samtidigt saknar fler än vart tredje barn en egen sjuk- och olycksfallsförsäkring.
– Totalt 66 000 barn är helt oförsäkrade då behovet är som störst, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Enligt Folksams undersökning tror alltför många föräldrar att skolans försäkringar gäller också på loven och då skoldagen är slut. Föräldrarna kompletterar därför inte barnens försäkringsskydd med en privat barnförsäkring.

– Och av de 66 000 oförsäkrade barnen kommer 6 000 att uppsöka akutvården på grund av skada under året, säger Håkan Svärdman.

Folksams undersökning visar att skolornas försäkringar endast täcker skador orsakade av olycksfall. Vanligast är dock att barn får bestående besvär till följd av sjukdomar.

– Totalt saknar 317 000 skolbarn en egen privat sjuk- och olycksfallsförsäkring, något de borde ha så fort som möjligt efter födseln – och helst redan under graviditeten.

Enligt Håkan Svärdman bör den försäkringen också innehålla ett ekonomiskt invaliditetsskydd.

– Vi engagerar oss i det våra kunder bryr sig om och barnen är förstås viktigast. Om barn skadas så svårt att de inte kan arbeta i vuxen ålder är samhällets hjälp ytterst begränsad. Då blir ersättningen från den egna försäkring ett välbehövligt tillskott.

* Folksam granskar för fjärde gången olycksfallsförsäkringarna för grundskolebarn i Sveriges samtliga 290 kommuner. Undersökningen slutfördes under våren 2016. Se bilaga för undersökningen i sin helhet.

48 kommuner i Sverige som 2016 ger grundskoleeleverna olycksfallsförsäkring som endast gäller under skoltid, sorterade länsvis:

Dalarna Gävleborg Jämtland Skåne Stockholm
Borlänge Gävle Åre Båstad Haninge
Falun Hofors Eslöv Huddinge
Gagnef Helsingborg Lidingö
Leksand Kävlinge Nynäshamn
Mora Lomma Salem
Orsa Malmö Sigtuna
Rättvik Skurup Sollentuna
Staffanstorp Upplands Väsby
Vellinge Vallentuna
Åstorp Österåker
Ängelholm
Södermanland Västernorrland Västmanland Västra Götaland Östergötland
Katrineholm Örnsköldsvik Fagersta Alingsås Finspång
Nyköping Skinnskatteberg Bollebygd Mjölby
Strängnäs Västerås Falköping Ydre
Trosa Grästorp
Hjo
Vårgårda

För ytterligare information:
Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam, telefon 08-772 71 62, 0708-31 53 62
Folksams pressjour, telefon 08-772 66 60

 

Följ oss på