64 500 barn utan försäkring på jullovet

Skolbarn i 49 av Sveriges kommuner har inte någon försäkring under jullovet. Det visar Folksams senaste granskning av försäkringsskyddet för barn. Totalt är uppskattningsvis 64 500 barn helt oförsäkrade mot olyckor under helger och lov, i och med att 49 av landets kommuner endast försäkrar barnen under skoltid.

Alla svenska kommuner har olycksfallsförsäkring för sina grundskoleelever under skoltid men 49 kommuner undviker att teckna en försäkring som gäller efter att skolan är slut. Samtidigt är det på fritiden som behovet av en försäkring är som störst, eftersom det är då olyckor oftast uppstår. Vanligast är att barn skadar sig när de spelar fotboll – inte för att den sporten är farligast, utan för att det är den är mest populär.

– Jag uppmanar alla kommuner att säkra att barnen har ett skydd även på fritiden. Alternativet är att säga till svenska skolbarn att inte slå sig under jullovet, men varje förälder förstår orimligheten i det. Med utgångspunkt från nationell skadestatistik kan vi räkna med att över 5 000 barn kommer att söka akutvård, för skador, under året, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Även om många kommuners olycksfallsförsäkring ger rätt till ersättning om barnet skadar sig på fritiden är det inte ett tillräckligt bra skydd.

– Kvalitén på skolbarnsförsäkringar varierar från kommun till kommun. Det skulle behövas krav eller åtminstone riktlinjer för kommunerna som de kan utgå från när de väljer skolbarnsförsäkring, så att svenska barn slipper ojämlika och bristfälliga försäkringar. Det ska vara lika tryggt att spela fotboll och leka, var du än bor, säger Håkan Svärdman.

Folksams undersökning visar också att 30 procent av alla barn saknar en privat barnförsäkring. Skolförsäkringarna täcker enbart skador orsakade av olyckor, men om barnet får besvär på grund av sjukdom ges ingen ekonomisk ersättning. Alla föräldrar bör därför skaffa en barnförsäkring och kontrollera att den gäller för såväl olyckor som sjukdomar.

– Många verkar tro att sjukvården och staten ger tillräckligt skydd om det händer deras barn något. Tyvärr kan olycka eller sjukdom få stora ekonomiska konsekvenser och det går inte att förvänta sig ett tillräckligt stort stöd från myndigheter och skola. Mitt råd är att se till att dina barn har en barnförsäkring, säger Håkan Svärdman.

Exempel

Skolbarnen i Stockholm
Försäkringen gäller dygnet runt och oavsett var i världen barnet är.

Skolbarnen i grannkommunen Sollentuna

Försäkringen gäller endast under skoltid, i Sverige.

Kommuner som inte försäkrar grundskoleelever utanför skoltid 2017

Dalarna Gävleborg Jämtland Skåne Stockholm
Borlänge Gävle Åre Båstad Haninge
Falun Hofors   Eslöv Huddinge
Gagnef   Norrbotten Helsingborg Lidingö
Leksand   Arjeplog Kävlinge Nynäshamn
Mora     Lomma Salem
Orsa     Malmö Sigtuna
Rättvik     Skurup Sollentuna
      Staffanstorp Upplands Väsby
      Vellinge Vallentuna
      Åstorp Österåker
      Ängelholm  
Södermanland Västernorrland Västmanland Västra Götaland Östergötland
Katrineholm Örnsköldsvik Fagersta Alingsås Finspång
Nyköping   Skinnskatteberg Bollebygd Mjölby
Strängnäs   Västerås Falköping Ydre
Trosa     Grästorp  
      Hjo  
      Vårgårda  

 

För ytterligare information:
Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam, 0708-31 53 62
Folksams pressjour, 08-772 66 60

Följ oss på