Folksam investerar i Volvo Cars

Folksam investerar en miljard kronor i preferensaktier i Volvo Cars. Investeringen ger Folksams kunder god riskjusterad avkastning och stöttar samtidigt Volvo Cars expansionsplaner.  

Folksam är en av tre svenska institutionella investerare som deltar i Volvo Cars emission av preferensaktier. Det totala emissionsvärdet uppgår till fem miljarder kronor.

– Den här investeringen ger våra kunder en bra riskjusterad avkastning, samtidigt som de får möjligheten att bli ägare i ett bolag med stark anknytning till svensk industri. Volvo Cars är idag lönsamt, har en tydlig tillväxtplan och höga ambitioner när det gäller frågor som elektrifieringsstrategier och självkörande bilar. Därför är vi mycket glada över att få engagera oss i bolagets fortsatta utveckling, säger Michael Kjeller, chef för Folksamgruppens kapitalförvaltning.

Volvo Cars tillverkar personbilar i premiumsegmentet och sålde 2015 mer än 500 000 bilar i omkring hundra länder. Företaget står inför en ny fas där produktportföljen kommer att förnyas de närmsta åren.

– Volvo Cars har en stark profil som andas säkerhet och innovation, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Förutom att investeringen i sig är attraktiv för Folksamgruppen, så matchar företagets profil vår egen på ett fint sätt, säger Michael Kjeller.

Vid en eventuell börsnotering kommer Folksams preferensaktier att konverteras till nya stamaktier av utgivaren. Folksamgruppens miljardinvestering fördelar sig enligt följande: Folksam Liv 450 miljoner kronor, Folksam Sak 100 miljoner kronor och KPA Pensionsförsäkring 400 miljoner kronor. Förutom Folksam är AMF och Första AP-fonden med som investerare.

Lenner & Partners har varit Folksams rådgivare i samband med transaktionen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Michael Kjeller, chef Kapitalförvaltning, Folksamgruppen, 08-772 73 21, michael.kjeller@folksam.se
Juha Hartomaa, investerarrelationer Folksamgruppen, 070-831 65 26, juha.hartomaa@folksam.se

Senaste inläggen i sociala medier

Twitter

Folksams bloggar

2020-08-28

  De allvarliga olyckorna i Järvsös bergscykelpark har skapat diskussion. Självklart innebär downhill en risk i och med hög hastighet i k...

2020-08-17

Ingen har väl undgått att media rapporterat om olyckor i samband med användning av elsparkcyklar. Vi på Folksam har tidigare studerat detta men...

2020-06-23

Just nu genomför vi på Folksam en undersökning om gravidas bilbältesanvändning tillsammans med Chalmers industriteknik. Undersökningen är ö...

Följ oss på