Folksam investerar i Volvo Cars

Folksam investerar en miljard kronor i preferensaktier i Volvo Cars. Investeringen ger Folksams kunder god riskjusterad avkastning och stöttar samtidigt Volvo Cars expansionsplaner.  

Folksam är en av tre svenska institutionella investerare som deltar i Volvo Cars emission av preferensaktier. Det totala emissionsvärdet uppgår till fem miljarder kronor.

– Den här investeringen ger våra kunder en bra riskjusterad avkastning, samtidigt som de får möjligheten att bli ägare i ett bolag med stark anknytning till svensk industri. Volvo Cars är idag lönsamt, har en tydlig tillväxtplan och höga ambitioner när det gäller frågor som elektrifieringsstrategier och självkörande bilar. Därför är vi mycket glada över att få engagera oss i bolagets fortsatta utveckling, säger Michael Kjeller, chef för Folksamgruppens kapitalförvaltning.

Volvo Cars tillverkar personbilar i premiumsegmentet och sålde 2015 mer än 500 000 bilar i omkring hundra länder. Företaget står inför en ny fas där produktportföljen kommer att förnyas de närmsta åren.

– Volvo Cars har en stark profil som andas säkerhet och innovation, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Förutom att investeringen i sig är attraktiv för Folksamgruppen, så matchar företagets profil vår egen på ett fint sätt, säger Michael Kjeller.

Vid en eventuell börsnotering kommer Folksams preferensaktier att konverteras till nya stamaktier av utgivaren. Folksamgruppens miljardinvestering fördelar sig enligt följande: Folksam Liv 450 miljoner kronor, Folksam Sak 100 miljoner kronor och KPA Pensionsförsäkring 400 miljoner kronor. Förutom Folksam är AMF och Första AP-fonden med som investerare.

Lenner & Partners har varit Folksams rådgivare i samband med transaktionen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Michael Kjeller, chef Kapitalförvaltning, Folksamgruppen, 08-772 73 21, michael.kjeller@folksam.se
Juha Hartomaa, investerarrelationer Folksamgruppen, 070-831 65 26, juha.hartomaa@folksam.se

Följ oss på