Folksam och Friidrotten – partners sedan 80-talet

Folksam försäkrar 9 av 10 idrottare. För oss är det därför naturligt att samarbeta med olika idrottsförbund. Folksam och Svenska Friidrottsförbundet har sedan 1980-talet arbetat för stötta utövare och få fler att upptäcka sporten. 

​​​​För Folksam är elitidrott och friskvård lika viktigt. Därför medverkar vi i olika aktiviteter som får Sverige att röra på sig. Samarbetet med Svenska Friidrottsförbundet är ett bra exempel på detta. Tillsammans arrangerar vi bland annat Folksam Grand Prix – friidrottstävlingar på elitnivå.

De största svenska friidrottsstjärnorna har möjlighet att delta på tävlingar utomlands. För de som inte ännu nått elitnivå är det svårare att hitta möjligheter till bra motstånd i tävlingssammanhang. Genom Folksam Grand Prix har både topp och bredd inom svensk friidrott fått möjlighet att skaffa sig viktig tävlingserfarenhet. I år har Folksam Grand Prix anordnats på tre orter – Stockholm, Karlstad och Göteborg.

​​- Vi är glada att ha Folksam som partner, säger Magnus Malmsborg, Tävlingsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet. Genom samarbetet har svenska friidrottare fått möjlighet till bra tävlingar på hemmaplan, vilket visat sig viktigt för vidare framgångar. Det är även viktigt för oss att alla utövare har ett bra försäkringsskydd och det har de genom Folksam, fortsätter han.

Ger nästa generation får smak för de stora arenorna

På senare år har ”Ärevarvet” tillkommit som en manifestation för barn, att som inledning på en Folksam Grand Prix-gala, får göra sin debut på samma tävlingsbanor som eliten. Tanken är att inspirera de yngsta friidrottarna men faktum är att det även inspirerat övriga på arenan.

– Att inleda galan med Ärevarvet har visat sig vara en framgångsrik publikvärmare, säger Magnus. Alla rycks med och hejar fram de unga löparna och publikstödet har hållit i sig när de stora stjärnorna tävlar.

Tillgängliggöra friidrotten för fler

Nytt för i år är satsningen för att sprida friidrott till de som normalt sett kanske inte kommer i kontakt med sporten. Genom Children Athletics har man gett barn i socialt och ekonomiskt utsatta områden möjlighet att prova på olika friidrottsgrenar i samband med lokala event. I Bredäng gjordes det exempelvis i samband med 127 Festivalen.

– Ett lokalt event som 127 Festivalen lockar naturligt många besökare. Det gav oss en öppning att introducera friidrott på ett lekfullt och otvunget sätt, säger Azuka Nnamaka, Projektledare Svensk Friidrottsförbundet.

För de som ville erbjöds sedan skjuts med buss till Folksam Grand Prix, där de fick möjlighet att delta i Ärevarvet. Utöver Bredäng (Stockholm) arrangerades Children Athletics i år även i Angered (Göteborg) och i Karlstad.

Lyckat 2018 och full agenda 2019

Både Azuka Nnamaka, Magnus Malmsborg och Lisa Bergkvist, projektansvarig för samarbetet med Friidrottsförbundet på Folksam, är eniga om att det varit ett framgångsrikt år. På Folksam Grand Prix har de stora stjärnorna deltagit och skördat rekord. För Ärevarvet har förra årets insats för att locka deltagare från klubbarnas friidrottsskolor gett resultat och årets nya satsning Children Athletics gick över förväntan för att vara första året.

– Vi vet att den typen av satsning som Children Athletics är inte ger resultat direkt. Det är en långsiktig satsning som vi tror på. Vi hoppas på att kunna nå ut med friidrotten mer i den här typen av områden, till exempel med stöd av utövare med sina rötter där, säger Azuka.

Nästa år kommer antalet Folksam Grand Prix utökas från tre till fyra tillfällen. Dessutom kommer man genomföra en inomhusgala i februari.

– Det anordnas väldigt få inomhustävlingar i Sverige och därför blir denna gala extra viktig att kunna erbjuda, säger Magnus.

– Friidrotten engagerar och aktiverar människor i allaåldrar samt gillas av många. Att vi kan bidra till att utveckla sporten och att fler kan introduceras för den rimmar väl med vårt varumärke, säger Lisa Bergkvist. Jag ser fram emot att fortsätta vårt samarbete med Friidrottsförbundet nästa år, avslutar hon.

Text och foto: Maria Lindén

Följ oss på