”Fackets försäkring viktigare än vad många tror”

 

Martina Sundström tog klivet från balettscenen in i försäkringsvärlden. Idag är hon avdelningschef för Folksamgruppens fackliga affär TCO/SACO och inspireras av att få jobba med försäkringar som bidrar till människors trygghet i samhället.

Planen i yrkeslivet var från början en annan för Martina Sundström. Balett var den stora passionen och under flera år dansade hon sig igenom föreställningar som Fantomen på Operan och Kristina från Duvemåla på bland annat Göteborgsoperan. Under en tid var hon även koreografiassistent åt Birgit Cullberg, grundaren till Cullbergbaletten.

– Men jag insåg att jag skulle vara slut som balettdansös vid 40 och behövde hitta något annat att göra. Så jag utbildade mig till civilekonom på Handelshögskolan och jobbade extra på loven som telefonförsäljare. Det var då jag upptäckte hur mycket jag gillade att sälja, berättar Martina Sundström.

Inspireras av att bidra till människors trygghet

Via mellanstopp som kundansvarig på ett pensionsbolag och förhandlare av pensioner och försäkringar på Sveriges kommuner och landsting, kom hon till Folksamgruppen 2010. Först var hon produktutvecklare, sedan avdelningschef och i februari 2017 fick hon sin nuvarande tjänst. Ett jobb hon stormtrivs med.

– Jag tycker det är jättekul att göra affärer, skapa och vårda kundrelationer och med hjälp av våra försäkringar stötta fackförbunden i medlemsrekryteringen. Det känns också inspirerande att vi bidrar till människors trygghet i samhället, för fackförbundens försäkringar är viktigare än vad många tror.

Hon förklarar att människor inte är så intresserade av försäkringar och att det finns de som inte har råd eller nekas försäkringar av hälsoskäl. Men tack vare att många är försäkrade via medlemskapet i fackförbundet, så har många ändå ett grundskydd när något oförutsett inträffar i livet.

Första fackförbundsavtalet skrevs för 100 år sedan

Folksam har sina rötter i kollektivavtalsvärlden och det har nu snart gått 100 år sedan det första fackförbundsavtalet tecknades. Under många år handlade det om att försäkra LO-förbundens medlemmar och än idag försäkrar Folksam två miljoner medlemmar.

Men på senare år har Folksam breddat sin fackliga affär och även börjat knyta till sig fackförbunden för tjänstemän inom TCO/SACO. Det första avtalet kom för fem år sedan och trots att Folksam är ganska ny på tjänstemannamarknaden finns redan avtal med 64 procent av TCO-förbunden och 42 procent av SACO-förbunden.

Ser ljust på framtiden för Folksams fackliga affär

Hon berättar att behoven och verkligheten för tjänstemannaförbunden ofta är en annan än för LO-förbunden. Och det påverkar vilka försäkringslösningar de efterfrågar.

– Till skillnad mot LO-förbunden kan de konkurrera om medlemmarna och ser försäkring som ett redskap för att rekrytera och behålla medlemmar. Istället för standardlösningar vill de ofta ha unika försäkringar som ingen annan har.

Martina Sundström ser ljust på framtiden och tror att det kommer att gå bra för Folksams fackliga affär. För kompetensen, viljan och engagemanget finns och hon hoppas redan nästa år att Folksam får skörda frukten av allt arbete som har gjorts med att bland annat se över produkter och erbjudanden.

”Ser mig som en trädgårdsmästare på jobbet”

Vid arbetsdagens slut åker Martina Sundström hem till villan i Hässelby villastad där hon bor med sin man och två tonåringar. En betydande del av fritiden tillbringar hon i trädgården där hon hittar energi och inspiration till jobbet. Och hon liknar ett företag med sin trädgård, som är vackrast med olika sorters blommor, precis som företaget med olika människor och kompetenser.

– För att trädgården ska frodas behöver den ha olika typer av blommor, både höga och låga. Vissa tar mycket plats, andra lite. Några vill stå i gassande sol och andra i skuggan. Och står de på fel plats trivs inte blommorna, precis som en anställd inte trivs på fel plats i en organisation.

– Jag ser mig som en trädgårdsmästare på jobbet och det är mitt ansvar att finnas till hands, skapa utrymme och ge näring till medarbetarna, avslutar Martina Sundström.


”Medlemsförsäkringen viktig för att behålla medlemmar”

Marika Granström är vd för en av Folksams kunder, Lärarförsäkringar, som ägs av Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund. Att erbjuda försäkring genom medlemskapet är strategiskt viktigt och medlemmarnas trygghet är en central fråga för fackförbunden.

– Det ger våra medlemmar ett mer komplett försäkringsskydd om något händer. Grundskyddet som ingår i medlemskapet gör det väldigt enkelt att teckna försäkring och de får ett skydd som de kanske inte hade skaffat på egen hand. I och med att det finns så många lärare i Sverige kan vi dessutom erbjuda en gruppförsäkring som är förmånlig både när det gäller pris och omfattning.

Medlemsförsäkringen är även viktig för att behålla medlemmar och hon berättar att de genom åren bland annat uppmärksammat att seniorer ofta stannar kvar i förbunden just för att de ska få behålla sina försäkringar.

Lärarförsäkringar har varit kund i Folksamgruppen sedan flera år tillbaka.

– Vi har valt att placera våra försäkringar i Folksam eftersom det är ett ömsesidigt försäkringsbolag och det är viktigt för oss. Folksam har även lång erfarenhet av gruppförsäkringar via fackförbund, och i upphandlingar har de haft det mest konkurrenskraftiga erbjudandet, förklarar Marika Granström.

Följ oss på