”Folksams själ har alltid varit densamma”

Fem vd:ar, en finanskris och flera förändringsresor har Björn Nordin hunnit med under sina 25 år på Folksam. Nu kliver han in som ny chef för Koncernstaben på ett företag som varit så mycket mer än försäkring i 112 år.

Det var i mitten på 90-talet som Björn bestämde sig för att lämna advokatvärlden för ett jobb som försäkringsjurist på Folksam. Han hade tänkt sig några år, men det blev många fler än så.

– Nu har det gått 25 år och jag gillar Folksam av hela mitt hjärta och tycker det är ett fantastiskt företag som är så mycket mer än bara försäkring. Vi är kundägda och tar ett samhällsansvar som är ganska unikt. Det betyder mycket för mig att jobba i ett värderingsstyrt företag.

Och det är en röd tråd som han menar har funnits under hela hans tid i bolaget. Folksam föddes ur en tanke om att erbjuda trygghet för många, som präglar verksamheten än idag. Och Folksam är idag en viktig samhällsaktör inte minst genom ansvarsfullt ägande och trafikforskning.

– Folksams själ har alltid varit densamma, ända sedan starten 1908 då vi skapades för att vanliga människor skulle ha råd med en brandförsäkring. Ändå har mycket förändrats sedan jag började jobba här 1995.

Har fått följa med på hela förändringsresan

För då, i kölvattnet av 1990-talets finanskris, var krismedvetenheten hög efter stora förlustaffärer. Men det skulle snart gå bättre för Folksam igen.

– När jag kom hit var Håkan Tidlund vd för att stärka Folksams finansiella ställning. Men hans dröm om börsnotering blev inte av, och han efterträddes av Tore Andersson som började utveckla Folksam genom bland annat bildandet av Folksam LO Pension och förvärvet av KPA Pension och Förenade Liv.

När Anders Sundström tog över 2004, fortsatte han på Tore Anderssons inslagna bana med betydande investeringar. När sedan Jens Henriksson kom in i bilden 2013 startade arbetet med att modernisera verksamheten, och det pågår än idag. I och med att stafettpinnen nu lämnats över till Ylva Wessén, är Björn Nordin inne på sin femte vd.

– Det som har gjort mitt jobb så spännande är att jag fått följa med på hela resan där Folksam stöpts om och vuxit. Det har varit roligt att få vara i händelsernas centrum och jobba i en del av verksamheten som varit en viktig pusselbit i förändringsresan.

Floden med nya regelverk har blivit djupare

För i själ och hjärta är han jurist vilket också varit den yrkesmässiga röda tråden under hans tid i Folksam. Det har alltid handlat om juridik, och i sin tidigare tjänst som chefsjurist samlade han fyra juridikavdelningar under en hatt i Koncernjuridik för att effektivisera arbetet.

– Förr var det inte så ofta det kom nya regelverk, men på senare år har floden med nya EU-regelverk som vi behöver anpassa oss till bara blivit djupare. Det har krävt mycket av oss och har inneburit en stor utmaning för vår verksamhet, förklarar han.

Steget att kliva in som chef för Koncernstaben kändes inte så stort. För efter att ha jobbat så många år på en koncernövergripande nivå kan man verksamheten väldigt bra, menar han. En stor del av stabens verksamhet handlar dessutom om juridik.

– Jag ser fram emot att få kliva in och ta det här ansvaret, och att få ingå i Koncernledningsteamet som leder Folksam. På köpet får jag nya intressanta arbetsuppgifter och kommer bland annat sitta med som sekreterare i våra moderbolagsstyrelser.

Följ oss på