Godiset ryker när svenskar ska spara

Svenskarna vill mer än fördubbla sitt sparande – och det är godiset som ryker när man ska spara mer. Det visar undersökningen ”Så sparar svenskarna” från Folksam.

Folksam har tillsammans med Kantar Sifo genomfört en undersökning om svenskarnas sparande. Den visar att svenskar redan idag är bra på att spara. I snitt sparar de 2 500 kronor i månaden. Men samtidigt uppger hälften av de som sparar att de egentligen kan och vill spara mer än idag. Den ideala nivån är hela 3 000 kronor mer per månad.

För att kunna öka sitt sparande är det i första hand sötsaker som godis, chips, glass och kakor svenskarna kan tänka sig att dra ner på. Högt upp kommer även restaurang- och hämtmat samt fika och uteluncher. I snitt spenderar svensken 1250 kronor i månaden på dessa utgiftsposter.

− Att ha ett eget sparande är viktigt för att kunna möta oförutsedda utgifter. Att öka sitt sparande med 3 000 kronor i månaden är en ganska stor ökning som kan vara svårt att få till, men en liten ökad summa varje månad kan ändå göra stor skillnad på sikt. Att dra ner på godis för att spara mer blir då en dubbel investering, både i ett ökat sparande, men även i den egna hälsan, säger Anna-Karin Laurell, affärsområdeschef Folksam Liv.

Det finns en skillnad mellan män och kvinnors utgifter och därmed hur mycket marginaler de har för att öka sitt sparande. Män kan i genomsnitt spara 1500 kronor mer i månaden än kvinnor bara genom att dra ner på ”onödiga” kostnader. Bara på godis, fika och restaurangmat spenderar de nästan 400 kronor mer i månaden.

− Vi har redan sett att det finns ett spargap mellan män och kvinnor där män sparar betydligt mer under ett arbetsliv. Nu visar vår undersökning även att de har väsentligt större marginaler att röra sig med och därmed möjlighet att även öka sitt befintliga sparande mer än vad kvinnor kan, säger Anna-Karin Laurell.

Vissa regioner sticker ut när det kommer till vad man kan tänka sig att dra ner på för att öka sitt sparande. Göteborgare vill i mycket högre grad än svenskar i gemen dra ner på fika och uteluncher, medan personer i Norra Mellansverige inte alls vill minska godisinköpen i samma utsträckning som resten av Sverige.

Hos Folksam kan du spara långsiktigt enkelt och trygg i en privat kapitalförsäkring till både pensionen och annat långsiktigt sparande.

Läs mer på www.folksam.se/saspararsvenskarna

Om undersökningen ”Så sparar svenskarna”
Undersökningen ”Så sparar svenskarna” är gjord av Folksam tillsammans med Kantar Sifo. Den genomfördes mellan den 24 oktober till 6 november. Sammanlagt genomfördes 2013 intervjuer över hela Sverige i åldrarna 25–65 år.

För mer information
Anna-Karin Laurell, affärsområdeschef Folksam Liv, 08-772 77 12
Folksams pressjour, 08-772 66 60

Följ oss på