Blixtar och dunder – det här behöver du tänka på

Efter en värmebölja som ser ut att kulminera idag, väntas nu regn och åska i olika delar av landet.  Folksam har studerat åskrelaterade skador de senaste åren för att hjälpa sina kunder att undvika den typen av skador på sin egendom. Den tydligaste trenden Folksam ser är att antalet skador på robotgräsklippare fortsätter att öka, men också att laddsstolpar till bilar, garageportar samt spabad råkat illa ut till följd av åskoväder.

Sedan Folksam började följa statistiken för hur många robotgräsklippare som skadats av åskoväder 2014 har kurvan fortsatt rakt uppåt. Från att ha stått för cirka 14 procent 2015 och 38 procent 2019 så var antalet registrerade skador under 2021 på robotgräsklippare i över 44 procent av fallen.

– Allt fler väljer att ta hjälp av en robotgräsklippare vilket även syns i vilken utsträckning de skadas av åskan. Men det finns såklart sätt att skydda sin lilla hjälpreda på, det enklaste alternativet är alltid att koppla ur den när åskan går, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Robotgräsklippare som skadas är nu den näst vanligaste skadan vid åskoväder. Det är bara tv-apparater som skadas oftare. Men i takt med att allt fler villaägare väljer att skaffa spabad börjar de nu också dyka upp i skadestatistiken i samband med blixtnedslag. Från att knappt ha varit mätbart 2018 med bara ett fåtal anmälda spabad, anmäldes närmare 70 stycken under förra året som skadats av blixten.

­– Ett generellt tips blir också att koppla ur elektronik och att lägga sladdarna en bit ifrån uttagen då blixten annars kan hoppa från uttaget till sladden. Om man inte är hemma och kan göra dessa åtgärder så kan man överväga att låta installera åskskydd, jordfelsbrytare och överspänningsskydd, avslutar Erik Arvidsson.

Så skyddar du robotgräsklipparen vid åska:

  • För att skydda robotgräsklipparen kan man enkelt montera ett åskskydd mellan slingan och laddstationen till en kostnad under 1000-lappen. Det ger ett bra skydd för indirekta nedslag som är den mest förekommande orsaken till åskskada.
  • Ett billigare alternativt är att koppla ur klipparen när du vet att åska är på väg. Då är det viktigt att tänka på att koppla ifrån laddstationen från elnätet, koppla ifrån begränsningsslingan från laddstationen och även flytta robotgräsklipparen från laddstationen.

Så skyddar du hemelektronik vid åska:

  • Dra ur kontakter till el- och antennuttag och lägg sladdarna minst 50 centimeter från uttaget, annars finns risk att blixten hoppar från uttaget till kontakten.
  • Dra också ur laddare – de kan skadas även om de just då inte används.
  • Se till att ha jordfelsbrytare och överspänningsskydd som automatiskt slår av strömmen vid en spänningstopp.
  • Jordfelsbrytare minskar risken för brand, men skyddar inte elektrisk utrustning från skada vid åska och blixtnedslag.

Fler tips vid åska:

  • Stäng alla fönster i huset för att försvåra för en eventuell brand att sprida sig.
  • Vänta med att duscha eller bada eftersom ström kan ledas genom vattnet vid ett nedslag.

folksam.se finns fler tips och råd.


För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40 press@folksam.se

Följ oss på