Att välja bort sin försäkring kan bli kostsamt

När elpriserna förväntas slå i taket, inflationen ökar och de stigande räntorna börjar märkas finns det risk att fler med framför allt låga inkomster väljer bort sin hemförsäkring. I stället för att spara pengar kan det i stället bli mycket kostsamt om olyckan skulle vara framme.

Enligt SCB saknar över 400 000 människor i Sverige en hemförsäkring och därmed ett fullgott skydd om något skulle inträffa, en siffra som kan komma att öka i en lågkonjunktur. Folksam har ännu inte märkt någon tendens till detta, men oroar sig då eventuella skade- och merkostnader skulle drabba individen i fråga.

– Vi förstår att den ekonomiska situationen vi är i och kommer att befinna oss i över tid oroar många människor. Det bästa du kan göra för att undvika oförutsedda och höga utgifter om du skulle råka ut för en olycka framåt är att behålla ditt skydd och din försäkring, säger Jens Wikström, Affärsområdeschef Sak på Folksam.

I en hemförsäkring ingår bland annat skydd för egendom som kan bli stulna eller skadade. Hemförsäkringen innehåller också bland annat reseskydd om man råkar ut för sjukdom eller olycksfall på resan. Överfallsskydd om man blir utsatt för exempelvis misshandel eller sexualbrott. Rättsskydd för att kunna anlita ett juridiskt ombud. Ansvarsskydd (skadeståndsskydd) om man är vållande till skada mot någon annan. Om olyckan mot förmodan skulle vara framme och man inte har någon försäkring så kan det bli väldigt kostsamt.

Bor man i en villa behöver man både en villa- och en hemförsäkring. Villaförsäkringen omfattar villan och i viss utsträckning tomten.

Bor man i en bostadsrätt behöver man både en bostadsrätts- och hemförsäkring. Bostadsrättsförsäkringen behövs för att ersätta skador på själva lägenheten och för att man har ett ansvar mot föreningen och sina grannar.

Har man ett fritidshus behöver man en fritidshusförsäkring. Fritidshusförsäkringen skyddar fritidshuset om byggnaden skadas av brand, läckage, skadegörelse, naturskador och skadedjur.

Se till att du inte är dubbelförsäkrad

– Det vi kan råda till är att se över vilka försäkringar man har till exempel via sin arbetsgivare, eller om man är ansluten till ett fackförbund – så att man inte är dubbelförsäkrad. Ett annat tips är att se över specifika sakförsäkringar som man kan ha tecknat när man exempelvis köpt en ny tv, cykel, mobiltelefon och dylikt. Dubbelkolla med ditt försäkringsbolag då din hemförsäkring i många fall täcker även den typen av skador som man försäkrat sig för i dessa, avslutar Jens Wikström.

Ett annat tips när det kommer till energiförbrukning kopplat till elpriserna är att alla som har huset försäkrat hos Folksam får tillgång till en energisparrådgivare som kan tipsa om hur man kan spara energi i sitt hem, och därmed pengar – läs mer om det här.
För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se

Följ oss på