Överlastad takbox största risken under sportlovsresan

Omkring två tredjedelar av alla dödsolyckor på vinterväglag startar med en sladd[1]. Kombinationen vinterväglag och fullastad bil ökar risken för sladd. Sämst är det med en överlastad takbox. Den förändrar bilens köregenskaper betydligt mer än ett fullastat bagageutrymme.
– Våra sladdtester visar dramatiska skillnader med och utan last, särskilt i bilar utan antisladdsystem, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Sportlovet är här. Många barnfamiljer tar semester och reser med bil till fjällen. Inför fjällsemestern är det lätt att stuva in för mycket. Förutom att packa bilen används takboxen till skidor och annan vinterutrustning.

Kombinationen vinterväglag och fullastad bil ökar risken för sladd. Sämst är det med en överlastad takbox. Den förändrar bilens köregenskaper betydligt mer än ett fullastat bagageutrymme, vilket Folksams sladdtester (http://www.folksam.se/testergodarad/krockfilmer/lastabilenratt) visat. Detta beror på att takboxen sitter högst upp på bilen och påverkar tyngdpunkten dramatiskt. Ju mindre och lättare bil desto mer påverkas köregenskaperna.

– Vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder och därför vill vi inför de stundande sportloven informera om vad man som bilist kan göra för att få en så säker bilresa som möjligt, säger Helena Stigson.

Bra mönsterdjup är också en viktig egenskap för att förhindra avåkningar på grund av sladd. I sportlovstider är det angeläget att bilister som ger sig ut på vintervägarna ser till att ha minst fem millimeters mönsterdjup på däcken, helst mer. Dubbutstick är viktigt, liksom däckens lufttryck. Är det för lågt försämras bilens köregenskaper.

Råd för att minska riskerna:

· Undvik packa tungt i takboxen. Utöver skidutrustningen, fyll på med täcken och kuddar istället för tung packning
· Kontrollera den tillåtna maxvikten för takboxen och bilens totaltvikt
· Säkra lasten i både takbox och inne i bilen
· Lägg tung last lågt och mot baksätets ryggstöd i bagageutrymmet, då ligger lasten närmare bilens mittpunkt
· Planera eventuella omkörningar mycket väl. Ta inga risker, undvik hellre en omkörning
· Planera resan i god tid

För ytterligare information:
Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare Folksam, telefon 0708-31 62 04
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01

[1] Strandroth et al 2011. The effects of studded tires on fatal crashes with passenger cars and the benefits of electronic stability control (ESC) in Swedish winter driving.

Följ oss på