Barnhjälmar skyddar allt bättre mot hjärnskakning

Varje vecka drabbas i snitt sex barn och tredubbelt så många vuxna av huvudskador i samband med cykling, vilket är bland det farligaste en cyklist kan råka ut för. Nu har Folksam genomfört ett cykelhjälmstest med både barn- och vuxenhjälmar som visar att framför allt barnhjälmarna har blivit bättre.

− Vi ser är att det finns en stor spridning av resultaten mellan hjälmarna i de olika testerna och att det därmed finns potential att förbättra säkerheten ytterligare. Samtidigt har merparten av hjälmarna i årets test skydd mot rotationsvåld. I årets test av barnhjälmar har fyra av sju rotationsskydd i form av MIPS, säger Helena Stigson, forskare Folksam.

Alla hjälmar som ingår i Folksams test har sedan tidigare testats och godkänts enligt europeiska krav. För att en hjälm ska godkännas på den svenska marknaden behöver den klara raka islag. Det speglar inte vad som oftast händer vid en olycka då cyklisten snarare faller och slår i huvudet snett mot underlaget eller mot ett fordon. Vid sneda islag utsätts huvudet för rotationsvåld, vilket hjärnan är mycket känslig för och därför kan skador såsom hjärnskakning av olika svårighetsgrad inträffa.

−  Till skillnad mot de tester som genomförs för att få en hjälm godkänd på den svenska marknaden testar vi även för sneda islag. Totalt har fem olika tester genomförts. Vi har även gjort datasimuleringar för att visa vilket skydd hjälmen ger mot hjärnskakning, säger Helena Stigson.

De hjälmar som blir vinnare i årets test är Tec Boo och Tec Lelle bland barnhjälmarna och Giro Aether MIPS, Specialized Propero 3 Angi Mips och Tec Nice bland ungdoms- och vuxenhjälmarna.

– Det är roligt att se så stora förbättringar framför allt på barnhjälmssidan. Tec Boo och Tec Lelle får väldigt bra resultat i alla våra tester och ger ett bra skydd mot alla typer av islag. Dessutom har de grönt spänne vilket är rekommenderat till barn under sju år. Sammantaget ger dessa två hjälmar så bra skydd som går att få bland hjälmar på den svenska marknaden, säger Helena Stigson.

– Med Folksams tester hoppas vi kunna påverka hjälmtillverkare att göra säkrare hjälmar. Dagens lagkrav är bristfälliga och därför engagerar vi oss i hjälmtester för att hjälpa våra kunder att göra ett bra val, avslutar Helena Stigson.

Resultat barnhjälmar

Cykelhjälmar 2019 Grönt spänne Rotationsskydd Betyg
Abus Smiley 2.0 Ja Inget 1
Abus Youn-I MIPS Nej MIPS 3
Bell Sidetrack MIPS Y Nej MIPS 2
Etto Kid Rider Nej Inget 1
Met Genio Ja Inget 1
TEC Boo Ja MIPS 4
TEC Lelle Ja MIPS 4

Resultat ungdoms-och vuxenhjälmar

Cykelhjälmar vuxen 2019 Rotationsskydd Betyg
6D ATB-1T EVO ODS 1
Abus Pedelec 2.0 Inget 2
Bontrager Charge WaveCel WaveCel 2
Giro Syntax MIPS MIPS 2
Giro Aether MIPS MIPS 4
Lazer Gustav MIPS MIPS 3
OAKLEY ARO3 MIPS MIPS 3
Occano Sport Helmet Inget 1
Oxford Hurricane F15 Inget 1
POC Omne Air SPIN SPIN 2
Specialized Propero 3 Angi Mips MIPS 4
Tec Nice MIPS 4

För ytterligare information:

Helena Stigson, forskare Folksam, telefon 0708-31 62 04
Folksams pressjour, 08-772 66 60

Mer om cykelhjälmar för barn på folksam.se 

Mer om cykelhjälmar för vuxna på folksam.se

Följ oss på