God kapitalavkastning och höjd återbäring men fortsatt höga skadekostnader

Folksamgruppen har under det första halvåret 2024 levererat en god och trygg avkastning och höjt återbäringsräntan till kunderna. Avkastningen uppgick till 5,7 procent i Folksam Tjänstepension, 5,5 procent i KPA Tjänstepensionsförsäkring och 5,2 procent i Folksam Liv. Folksams finansiella ställning är mycket stark, solvensgraden i moderföretaget Folksam Liv uppgick till 199 procent och konsolideringsgraden i moderföretaget Folksam Sak uppgick till 187 procent.   

Den starka finansiella ställningen innebär att återbäringsräntan kunnat höjas till nuvarande 8 procent i Folksam Liv och 6 procent i Folksam Tjänstepension. Under det första halvåret ökade Folksamgruppens totala förvaltade kapital till rekordnivån 891 miljarder kronor, en uppgång med 12 procent från motsvarande period föregående år.  

– De senaste åren har vi arbetat med att höja den förväntade avkastningen samtidigt som vi ska ha en bra riskspridning. Detta har inneburit att vi ökat vår kreditexponering inom räntebärande tillgångar via såväl företagsobligationer som lån. Vi har samtidigt investerat i projektering av fossilfri energi som sol och vind och fortsatt genomföra fastighetsförvärv inom områden som vi långsiktigt ser positivt på. För alla delar i portföljen har vi infriat de delmål som vi har satt upp inom ramen för den internationella nettonollalliansen som Folksamgruppen var med och grundade, säger Marcus Blomberg, chef Kapitalförvaltning och hållbarhet Folksamgruppen. 

Under första halvåret uppgick den totala premievolymen i Folksamgruppen till drygt 42 miljarder kronor vilket är en ökning med knappt 8 procent från motsvarande period föregående år.  

Folksamgruppen har under våren tillsatt ett program för att minska drifts- och skadekostnaderna som ska fokusera på ett antal större affärs- och infrastrukturförflyttningar med syfte att möjliggöra ökad digitalisering och kundnytta. 

– De närmaste åren behöver vi göra stora investeringar för att förbättra och digitalisera kunderbjudandet samtidigt som många kunder blir mer priskänsliga. För att kombinera stora framtidssatsningar med attraktiva premienivåer behöver vi därför sänka våra nuvarande drifts- och skadekostnader. Vår målsättning är att sänka driftskostnaderna med 750 miljoner kronor till utgången av 2026. Samtidigt finns det också potential att sänka de årliga skadekostnaderna vilket också kommer att gynna våra kunder, avslutar Ylva Wessén vd och koncernchef. 

Folksams pressavdelning
+46 8-27 20 40
press@folksam.se

Följ oss på